rémálom
Shutterstock

Van megoldás, ha gyakori rémálmokkal küzdünk

Ha alvás közben a megfelelő hangokat játsszuk le, és egy kicsit szuggeráljuk is magunkat a nap folyamán, jelentős javulás következhet be.

Egy új kutatás szerint, a jó időben lejátszott hangok csökkenthetik a rémálmok gyakoriságát. Ennek módja egy már meglévő technológián alapul, az IRT-n (imagery rehearsal therapy), amit a szakértől hangokkal kombinálnak, a cél pedig, hogy a módszerrel kellemes, pozitív kimenetelű álmok jelenjenek meg az emberben – írja a The Guardian.

A kutatók állítása szerint az IRT-vel létrehozott pozitív képek mellett a hatás erősödik, ha valamilyen hangot is lejátszanak mellé. Mégis kiemelték: az IRT ugyan hatékonynak tűnik a rémálmok kezelésében, a betegek körülbelül 30%-a nem reagál erre a kezelésre, így további kutatásokra van szükség.

A vizsgálatban 38 rémálmokkal küzdő személyt vizsgáltak. Sophie Schwartz, a Genfi Egyetem munkatársa és kollégái megkérték a résztvevőket, hogy vezessenek álomnaplót két héten keresztül, ezután pedig megkezdték a terápiát.

A csoport egyik felének hangot játszottak le, miközben pozitív álmokra kellett gondolniuk. A két hétben a kutatók EEG-vel vizsgálták a csoportot alvás közben, miközben 10 másodpercenként lejátszották a hangot az alvás REM fázisában, amikor a rémálmok is jelentkezhetnek.

Az alanyoknak ekkor is naplót kellett vezetniük, és minden nap legalább 5 percig kellett gondolniuk a pozitív kimenetelű álmokra.Ezt követően, három hónappal később újra megvizsgálták őket.

Az eredmények azt sugallják, hogy bár mindkét csoportnál csökkent a rémálmok gyakorisága, a csökkenés jelentősebb volt azoknál, akiknek hangokat játszottak le a terápia alatt.

A kontrollcsoportban átlagosan heti 2,94 rémálomról számolt be a vizsgálat előtt, ez két hét után 1,02-re csökkent, három hónap után pedig visszaugrott 1,48-ra.

A másik csoportban a kezdeti 2,58-ról két hét után 0,19-re csökkent, majd 0,33-ra emelkedett a heti rémálmok száma.

Bár a csapat megjegyzi, hogy a tanulmány nem tartalmaz olyan csoportot, amely nem esett át IRT-n, mégis az eredmények azt sugallják, hogy a hangok használata hozzájárulhat a pozitív érzelmek előmozdításához az álmokban.


A figyelmetekbe ajánljuk