smiling woman in pink and blue shirt

5 bőrrákra utaló tünet, amire figyelnünk kellene!

Ne feledd, hogy a gyanús anyajegyek nem az egyetlen jelei a bőrráknak. Mit kell még keresni?


A napvédő krém használata mellett a napi rutinba a rákos megbetegedések jeleinek ellenőrzése is beletartozik. A bőrrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte. Ezért olyan fontos, hogy a saját bőrét is szemügyre vegye az ember. Könnyen hangzik, de sokan nem így tesznek, vagy nem képesek alapos bőrellenőrzést végezni - különösen a hátunkon, a fejbőrünkön és a lábujjak között. Íme néhány fontos előjele a bajnak!

​Hússzínű vagy gyöngyházfényű dudor, amely soha nem múlik el

A bazálsejtes karcinóma (BCC) a bőrrák leggyakoribb típusa, és gyakran összetéveszthető egy bőrcédulával vagy bőrszínű dudorral. A BCC leggyakrabban a napnak kitett területeken fordul elő, például a fejen, a nyakon, a karokon és a lábakon.

Egy piros, szilárd dudor vagy seb, amely soha nem gyógyul be

Van egy piros dudorod, amiről azt hiszed, hogy annak az aradménye, hogy a lábadat beütötted a dohányzóasztalba? Vagy van egy nem gyógyuló seb a fejbőrödön, ami abból ered, hogy véletlenül beütötted a fejed egy alacsony mennyezetbe? Ha néhány hétnél hosszabb ideje ott van, akkor van rá esély, hogy laphámsejtes karcinóma (SCC) lehet. Ez a rák gyakran piros, kemény dudor vagy nem gyógyuló seb formájában jelentkezik. Ha ez az új folt nem múlik el, akkor ideje orvoshoz fordulni.

Hámló folt az alsó ajkadon

Van egy érdes foltod, amely mindig száraznak tűnik, annak ellenére, hogy mennyi hidratálót és ajakbalzsamot használsz? Nagy az esélye, hogy az alsó ajkadon az évekig tartó napozás miatt napkárosodást szenvedtél. Ha a pikkelyes folt mindig jelen van, keresd fel bőrgyógyászod, hogy megbizonyosodj arról, hogy valóban csak szárazságról van szó, és nem laphámrákról.

Viszkető vagy fájdalmas dudor

Lehet, hogy ezt nem láthatod, de minden olyan folt, amely tartósan viszket, és soha nem múlik el, korai bőrrák lehet. Néha már azelőtt érezni fogod a tüneteket, mielőtt ténylegesen látnád a bőrön az elváltozásokat. Mindenképpen figyeld a foltot az esetleges változásokat szemlélve, és ha kétségeid vannak, keresd fel orvosod.

Fekete vagy barna csík a körmön

Igen, a bőrrák a körmeid alatt is növekedhet! Általában elszíneződött sötétbarna vagy fekete csík formájában jelentkezik a körömben. Ezek akár évekig is jelen lehetnek, mielőtt fájdalommal vagy kellemetlenséggel járó tüneteket kezdenének okozni. Ha új sötétbarna vagy fekete csíkot észlelsz, kérj időpontot orvosodtól.

(Forrás: LifeSpan)


A figyelmetekbe ajánljuk