terapeuta

4 tipp a megfelelő terapeuta megtalálásához

Sokaknak az is nehézséget okozhat, hogy elhatározzák, pszichológushoz fordulnak. Viszont, amikor megtörténik a pillanat, érkezik a következő kérdés: mégis kihez? A megfelelő terapeuta az egyik kulcsa a gyógyulásnak, de miket érdemes szemet előtt tartani a választáskor?


Kérdezzünk körbe!

Egy barát, kolléga vagy orvos ajánlása, akiben megbízunk, remek módja lehet annak, hogy olyan terapeutát találjunk, aki megfelelő lehet számunkra. Bár az ajánlás jó kiindulópont, nem szabad elfelejteni hogy mindenkinek más igényei és céljai lehetnek a terápiával kapcsolatban. Így az, hogy valakinek bejött egy terápia, nem biztos, hogy a másiknak is előnyös lesz.

Ez is érdekelhet:10 pszichológiai tény a szerelemről, amit ismerned kell

​Megbízható online adatbázis használata 

Számos mentálhigiénés szervezet naprakész, kereshető adatbázist tart fenn különféle terapeutákról, akiket szakterületek alapján tudunk keresni.

Mi a cél?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy mit szeretnénk elérni a terápia során. Ha a terapeutánkkal együtt ugyanazokért a célokért küzdünk, akkor nagyobb eséllyel sikeresebb üléseken vehetünk részt. A célok változhatnak az ülések során. Nem baj, ha a pszichológusunkkal megbeszéljuk, hogy szükségleteinek alakulásával megváltoztatnánk a kezelési terv irányát.

​Fordítson nagy figyelmet a saját válaszaira

Nem számít, hány szakmai akkreditációval rendelkezik a terapeutánk, a saját megérzéseink és kényelmünk legyen az elsődleges prioritás. A terápia időnként kényelmetlen? Megeshet, elvégre nehéz, személyes témákról beszélgetünk.

De ha bármilyen más okból kényelmetlenül érezzük magunkat a velünk szemben ülő szakember társaságában, nyugodtan keressünk valaki mást. Nem kell különös ok arra, hogy terapeutát váltson az ember. Elég, ha nem elég komfortos a szituáció.

Íme néhány dolog, amire édemes figyelni miközben egy terapeutával beszélünk:

  • Félbeszakít-e a terapeuta, vagy figyelmesen hallgatja, amit mondunk?
  • A terapeuta tiszteletben tartja-e az időnket azzal, hogy pontosan érkezik a megbeszélt időpontokra?
  • A terapeuta lesöpri vagy érvényteleníti az aggodalmainkat?
  • Tiszteletben tartanak az ülés alatt?


A figyelmetekbe ajánljuk