Ettől a pszichológiai gyakorlattól háromszor hatékonyabb lesz a diétád

Ettől a pszichológiai gyakorlattól háromszor hatékonyabb lesz a diétád

Segít leküzdeni a fogyás egyik legnagyobb akadályát.


Azok az emberek, akik megtanulnak kevésbé aggódni a súlyuk miatt, a kutatások szerint megháromszorozhatják a fogyásukat. Ennek oka pedig az, hogy a jobb testképpel rendelkező emberek automatikusan egészségesebben táplálkoznak – írja a PsyBlog.

Sajnos a túlsúlyos emberek gyakran küzdenek testképzavarral. Azonban az aggodalom amiatt, hogy mit gondolnak mások róluk, vagy hogy hogyan néznek ki, nagy akadálya lehet a fogyásuknak.

A vizsgálatban 239 túlsúlyos nő vett részt, akik egy éven keresztül egy standard edzés- és diétás programot követtek, a csoport fele pedig a testképre összpontosító foglalkozásokat is kapott.

Az önbizalom-növelő programnál arra bátorították őket, hogy tanulják meg szeretni és elfogadni a testüket. Azt is elmondták nekik, hogy az érzelmek miképp befolyásolhatják az evést. Például a negatív hangulatok kiválthatnak olyan étkezési rohamokat, amelyek a jobb közérzetet szolgálják, nem az éhség csillapítását.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azok, akik javítottak a testképükön, háromszor annyit fogytak, mint a kontrollcsoport.

Dr. Pedro Teixeira, a tanulmány társszerzője így összegezte az eredményt:

A testkép-problémák nagyon gyakoriak a túlsúlyos és elhízott emberek körében, gyakran vezetnek kényelmi evéshez és merevebb étkezési szokásokhoz, amelyek akadályozzák a fogyást. Eredményeink szoros összefüggést mutattak a testkép javulása – különösen a mások véleménye miatti szorongás csökkentése – és az étkezési viselkedés pozitív változásai között. Ebből kiindulva úgy gondoljuk, hogy a testhez való egészségesebb viszonyulás megtanulása fontos szempont a fogyás fenntartásában, és minden testsúlykontroll-programban foglalkozni kell vele.

A figyelmetekbe ajánljuk