Egy nő ül egy jakuzziban,

Egy kutató szerint ezért kell nagyon vigyázni a pezsgőfürdőzéssel

Egy mikrobiológus szerint a pezsgőfürdőkben rémisztőbb baktériumok élnek, mint gondoltuk.


Primrose Freestone, a Leicesteri Egyetem mikrobiológusa a The Conversation című lapnak adott interjújában elmondta, hogy bár a pezsgőfürdőzésnek óriási hagyományai vannak, és gyógyító tulajdonságaikról ismertek, a modern változatok meglehetősen problémásak lehetnek.

Amikor belépünk egy jakuzzi vizébe, bármi is van a bőrünkön, azt a körülöttünk kavargó meleg vízbe rakjuk le. (..) Ez azt jelenti, hogy miközben a meleg vízben lazítasz, valószínűleg belélegzed vagy lenyeled a jakuzzis partnered testének baktériumait, vírusait és gombáit

– írta Freestone.

Ha ez nem lenne elég baj, a brit mikrobiológus hozzátette, hogy ez a hatás minden egyes további emberrel – aki belép a kádba – tovább fokozódik.

Ez is érdekelhet: Betegség a családban? Ezeket a felületeket fertőtlenítsd alaposan!

Bár a pezsgőfürdő-tulajdonosokat arra ösztönzik, hogy háromhavonta cseréljék a medence vizét, és kezeljék azt mikrobicidekkel – amelyek elpusztítják a baktériumokat –, például klórral, brómmal vagy más fertőtlenítőszerekkel, ezek a vegyi anyagok azonban rendkívül irritálóak lehetnek a fürdőzők szemére és bőrére, ezért a szakemberek arra biztatnak mindenkit, hogy a jakuzzizás után mindenképp zuhanyozzanak le.

Freestone szerint a privát pezsgőfürdők nem annyira problémásak, azonban a nyilvános vagy félig nyilvános jakuzzik esetében potenciálisan nagyon magas lehet a fertőzéseket okozó baktériumok aránya, különösen, ha a vizet újrahasznosítják, mivel a nyilvános létesítmények gyakran nem tartják be a személyi higiéniai és vízkezelési irányelveket.

A nem megfelelően karbantartott nyilvános jakuzzik olyan, az emberhez köthető baktériumok által okozott fertőzések kitöréséhez vezethetnek, amelyek könnyedén túlélnek a vízben

– folytatta a kutató.

Freestone ezután megjegyezte, hogy a pezsgőfürdőkben az E.coli és az MRSA-t okozó Staphylococcus Aureus baktériumoktól kezdve a Legionella pneumoniae-ig, a Legionnaire-kór hátterében álló baktériumig minden előfordulhat.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk