Keanu Reeves

Keanu Reevesről neveztek el egy molekulát – halálos fegyver a gombák elleni küzdelemben

Olyan hatékony a gombabetegségek ellen, mint Keanu Reeves a John Wick-filmekben.


A Pseudomonas nemzetségbe tartozó baktériumok által előállított melléktermékekről kiderült, hogy erős antimikrobiális hatás tulajdonságokkal rendelkeznek. A A Journal of the American Chemical Society folyóiratban megjelent tanulmány szerint a keanumicineknek nevezett anyagok a növényi gombabetegségek és az embert támadó gombák ellen is hatásosak, írja az IFLScience.

A kutatók szerint a molekulák olyan hatékonyan ölnek, mint Keanu Reeves a filmjeiben, ezért el is nevezték a molekulacsoportot a színész után.

A keanumicinek felveszik a harcot a Botrytis cinerea nevű kártevő ellen is, amely a szürkepenészt is okozza, hatalmas terméskiesést okozva ezzel minden éven – több mint 200 gyümölcs- és zöldségfajtát érint.

De az emberekre veszélyes Candida albicans ellen is hatékony, miközben a molekula a növényi és emberi sejtekre ártalmatlan.

A kutatók azt már feltételezték, hogy a nemzetségbe tartozó baktériumok halálosak az amőbákra , emiatt azt gyanították, hogy az amőbákkal hasonló tulajdonságokat mutató gombákkal szemben is hatásos lehet. A Erfurti Műszaki Egyetem kertészeti kutatóközpontjában végzett tesztek alatt pedig kiderült: a keanumicinek hatékonyak voltak a hortenzialevelek szürkepenészes rothadása ellen.

Sebastian Götze, a tanulmány szerzője szerint a keanumicinek környezetbarát alternatívát jelenthetnek a vegyi növényvédőszereknek, valamint az antimikotikumokra rezisztenssé vált humánpatogén gombák elleni küzdelemben is. A keanumicin A, B és C nevű molekulák a szappanszerű tulajdonságokkal rendelkező nem riboszomális lipopeptidek csoportjába tartoznak, írja a Quibt.

A kutatók szerint a jövőben a molekula az emberi gombás fertőzések ellen is hatásos lehet, ami nagy lépés lenne, mivel a forgalomban lévő szerekre egyre rezisztensebbnek mutatkoznak a gombák. A gombás fertőzések ellen viszonylag nehéz védekezni. Szemben a vírus- és baktériumellenes gyógyszerekkel, a gombák ellen csupán három szer létezik. Hogy van-e bármi esély a The Last of Us című sorozatban látott gombaapokalipszisre, azt ebben a cikkünkben bővebben kifejtettük.

Olvasd el ezt is! The Last of Us: mekkora az esély a sorozatban látott apokalipszisre?


A figyelmetekbe ajánljuk