Valóban pozitív hatással lehet a koffein a Parkinson-kórra?

Valóban pozitív hatással lehet a koffein a Parkinson-kórra?

Egy új tanulmány rávilágít arra, hogy a napi háromnál több csésze kávé fogyasztása miképp befolyásolja a Parkinson-kórban szenvedők agyának dopaminszintjét, ez pedig a jövőben segíthet az állapot kezelésében.


A finnországi Turkui Egyetemi Kórház kutatócsoportja által vezetett vizsgálat egy régóta szóban forgó kérdésre próbált választ adni, ami nem más, mint hogy miképp hat a kávéfogyasztás a Parksinon-kórral már diagnosztizált emberekre.

Ez is érdekelhet: 3 perc alatt diagnosztizálható a Parkinson-kór egy új felfedezésnek köszönhetően

A Parkinson-kór tünetei a substantia nigra nevű agyi régióban található dopamintermelő sejtek jelentős elvesztésével jelentkeznek.

Korábbi tanulmányok pedzegették, hogy a kávéfogyasztás csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, és hogy a koffein az adopamin rendszerre gyakorolt hatása hatékony lehet – írja a Science Alert.

A magas koffeinfogyasztás és a Parkinson-kór kockázatának csökkenése közötti összefüggést epidemiológiai vizsgálatokban már megfigyelték. A mi vizsgálatunk azonban az első, amely a koffein betegség előrehaladására és a tünetekre gyakorolt hatására összpontosít

– nyilatkoztaValtteri Kaasinen neurológus, a Turkui Egyetem munkatársa.

Shutterstock

A kutatók 163 korai stádiumban lévő, 44 előrehaladott Parkinson-kóros és 40 egészséges személyt vontak be a felmérésbe. A személyeket két vizsgálatra hívtak meg, amelyek közt átlagosan hat év telt el.

A kutatásból kiderült, hogy akik jellemzően három vagy több csésze koffeines kávét fogyasztottak naponta – önbevallás és vérminták segítségével mérve –, 8,3-15,4 százalékkal alacsonyabb dopamintranszporter-kötődést mutattak, mint azok, akik háromnál kevesebb csészényit ittak.

Ez azt jelenti, hogy náluk kevesebb dopamin termelődött.

Olvasd el ezt is! A mesterséges intelligencia így segítheti az emberi agyra ható terápiákat

A kezdeti kockázatcsökkentéssel való kapcsolat ellenére azonban a csoport nem talált a koffein helyreállító funkciójára utaló jeleket a folyamatos Parkinson-tünetekkel küzdő emberek agyában. Mi több, a Parkinson-kór tüneteinek javulását sem figyelték meg azoknál, akik több kávét ittak.

Bár a koffein bizonyos előnyökkel járhat a Parkinson-kór kockázatának csökkentésében, tanulmányunk azt sugallja, hogy a magas koffeinbevitelnek nincs hatása a dopaminrendszerre a már diagnosztizált betegeknél

– tette hozzá a kutató.

A figyelmetekbe ajánljuk