súlyemelők egy edzőteremben
Fotó: Shutterstock

​6 edzésforma, amivel nemcsak a testedet, de az agyadat is trenírozod

A testi és a lelki egészség szervesen összefügg egymással. Eugene Pallisco fitneszszakértő szerint az egyik legfontosabb dolog, amit az agy egészségének javítása érdekében tehetsz, a testmozgás.


A testmozgás nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségét is javítja, ami általánosan jobb közérzethez is vezet. Az alábbiakban hat olyan mozgásformát mutatunk be a Good Men Project segítségével, amelyekkel javíthatod az agyad egészségét.

Ez is érdekelhet: Egy tanulmány kimutatta, hogyan hat a testmozgás a memóriára

​1. Súlyemelés

A súlyok emelése mélyreható hatással lehet az agy egészségére. Egy 2020-ban végzett tanulmány szerint a hat hónapon át tartó súlyemelés segíthet megelőzni a hippokampusz zsugorodását az időseknél, melynek feladata a tanulás és a verbális memória segítése. Nem kell nagy súlyokat emelned ahhoz, vagy hatalmas izmokat építened ahhoz, hogy élvezd a mentális előnyt.

​2. Aerobik

Egy másik nagyszerű módja az agy edzésének az aerobik. Ezek a gyakorlatok segítik az agy vérellátását és növelik a hippokampusz méretét. Az aerobicot ráadásul a demencia alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozták már. Ez a mzgásforma minden korosztály számára előnyös lehet, és soha nem késő belevágni.

Ha tovább olvasnál: A táncnak rengeteg jótékony hatása ismert

​3. Tai Chi

tai chiz\u0151 emberek a parkban

Fotó: Shutterstock

A tai chi bizonyítottan növeli az emberek multi-tasking képességét. Bár ez apróságnak tűnhet, az agy egészségét tekintve gyáltalán nem az. Egy 2018-ban végzett tanulmány szerint a tai chi segít növelni az agy prefrontális kéregének aktivitását, ahol a magas szintű gondolkodás nagy része zajlik. A tai chi gyakorlatok emellett javítják a problémamegoldást, a memóriát, a tervezést és az érvelést.

​4. Tánc

A tánc nem csak egy szórakoztató tevékenység, nagyszerű fizikai és mentális előnyei is vannak. Ha rendszeresen táncolsz, akár 76%-kal is csökkentheted a demencia kockázatát − derül ki a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányból. Mi több, a tánc a demenciában szenvedők kognitív funkcióit is javítja.

​5. Atlétika

Az atlétikai tevékenységek erősítenek és javítják az egyensúlyodat, továbbá növelik az aerob kapacitásodat, ami a tested azon képességét jelenti, hogy az oxigént energia előállítására használja fel. Mindez segíthet megvédeni az agyat az öregedéstől. Az atlétikai tevékenységnek nem kell intenzívnek lennie: lehet ez jóga, tenisz, úszás vagy golf is.

​6. Kerékpározás

A kerékpározás nagy kognitív előnyökkel járhat, különösen, ha a szabadban végezzük. Tanulmányok is kimutatták, hogy segíthet csökkenteni a Parkinson-kór kockázatát, és még az Alzheimer-kór progresszióját is mérsékelheti. Ha a kerékpározás a szabadban történik, abban is segít, hogy friss levegőhöz jussunk, amelyre az agynak szüksége van ahhoz, hogy egészséges és éber maradjon.

A figyelmetekbe ajánljuk