északi fény
Fotó: David Becker / unsplash

​5 éjszakai égbolt-élmény szeptemberben, amit látnod kell

Bár a szuperholdak és meteorzáporok nyara lassan véget ér, az őszi éjszakai égbolt újabb élményeket tartogat számunkra.


Most kezdődik a sarki fény szezonja az északi helyszíneken, mint Alaszka, Izland és Norvégia. Emellett szeptemberben bolygóészlelések és a NASA első aszteroida-ütközéses küldetése is vár ránk. Összegyűjtöttük az őszi égi látványosságokat a Travel + Leisure segítségével.

​Szeptember 14.: az Uránusz és a Hold fedése

Ha szeptember 14-én felnézel, egyedülálló látványosságra lehetsz figyelmes: a Hold elhalad az Uránusz előtt. A holdfedések a Földről általában nehezen láthatók, mivel a bolygónk közel van a Holdhoz, de ez a mostani kivétel lesz.

​Szeptember 16.: a Neptunusz szembenállása

Szeptember 16-án a Föld a Neptunusz és a Nap között halad el. Ez az oppozíciónak nevezett esemény egybeesik azzal, hogy a bolygó eléri a Naphoz eső legközelebbi pontját, ekkor a legfényesebb és a legjobban látható. Persze a távoli bolygó még mindig kicsinek fog tűnni, de érdemes megnézni.

​Szeptember 22.: őszi napéjegyenlőség

\u00e9jszakai \u00e9gbolt

Fotó: Christopher Roller / unsplash

Az északi féltekén hivatalosan is ősz lesz szeptember 22-étől. Ez a napok rövidülését és az éjszakák hosszabbodását jelenti. A szeptemberi napéjegyenlőség egyben az egyik legaktívabb sarki fény időszak is, így ha az északi fény szerepel a bakancslistádon, érdemes már most megtervezned a levadászását.

​Szeptember 26.: aszteroida becsapódása a NASA DART küldetés részeként

Szeptember 26-án sor kerül a NASA első aszteroida eltérítő küldetésére. A DART (Double Asteroid Redirection Test) néven ismert küldetés során a DART űrszonda egy veszélytelen aszteroidával fog ütközni. Célja kideríteni, hogy a jövőben el tudjuk-e téríteni a bolygónkkal esetlegesen összeütköző aszteroidák pályáját, és meg tudjuk-e változtatni a sebességét.

Szeptember 26.: a Jupiter szembenállásban

Szeptember 26-án egy másik éji program is vár: a Jupiter szembenállását csodálhatjuk meg a Halak csillagképben. Éjfélre a Jupiter eléri az égbolt legmagasabb pontját, ekkor közelíti meg a legközelebb a Földet is, úgyhogy ragadjunk távcsövet.

​Szeptember 29.: a NASA Juno küldetése elrepül az Europa mellett

A NASA tavaly meghosszabbította a Juno űrszonda küldetését, ami 2016 óta kering a Jupiter bolygó körül. Szeptember 29-én a Juno elrepül a Jupiter Europa nevű holdja mellett. Valószínűleg újabb észbontó képeket fog mutatni a bolygóról, amik segítenek majd a Jupiterre irányuló jövőbeli küldetésekhez.

A figyelmetekbe ajánljuk