okoskamera

Ez az okoskamera hang nélkül is képes érzékelni a hangparancsokat

A Siri, az Alexa és a Google Assistant akkor is használható, ha teljes csendre van szükséged.


A Cornell Egyetem kutatói olyan hordható okoskamerát fejlesztettek ki, amely akkor is képes érzékelni a hangutasításokat, ha a felhasználó egy hangot sem mormol. Azokban az esetekben, amikor nem akarsz hangosan kiáltozni parancsokat, vagy nem akarod, hogy bárki megtudja, hogy arra kéred Sirit, hogy állítsa sorba Celine Dion legnagyobb slágereit, a SpeeChin egy érdekes alternatíva lehet.

A SpeeChin egy kompakt infravörös kamera, amely egy nyakláncra akasztva, mellmagasságban hordható. A kamera felfelé mutat, és nagy kontrasztú videót készít viselője állának mozgásáról, amely némi gyakorlás után arra használható, hogy kitaláljuk, mit mond valaki anélkül, hogy hangot adna ki. A kamera elhelyezése nem csak rejtettebb, mintha egy kamerát szerelnénk valakinek az arcára, hogy rögzítsük a szájmozgását, de olyan szögben helyezkedik el, hogy más emberek arcát nem lehet rögzíteni, így a magánélet védelmével kapcsolatos aggályok sem merülnek fel.

A kutatók 20 résztvevővel tesztelték a SpeeChin-t. 10-en közülük 54 egyszerű mondatot, köztük számjegyeket és gyakori hangalapú asszisztensi parancsokat mondtak el angolul, 10-en pedig 44 egyszerű szót és mondatot mandarin kínai nyelven. Egy betanítási időszak után az állat követő kamera 90,5%-os pontossággal ismerte fel az angol nyelvű parancsokat, és 91,6%-os pontossággal a mandarin kínai nyelvű parancsokat.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk