Egy anatómiai bábu aggyal

A Harvard Business Review szerint öt olyan alaphiba létezik, amely megnehezíti az okos emberek életét, és gátolja a sikerességüket.Az intellektus nem minden

Egy f\u00e1b\u00f3l faragott modellk\u00e9z, amely felmutatja az egyik ujj\u00e1t

Unsplash / Charles Deluvio

Az okosok néha alábecsülnek néhány olyan tulajdonságot, mint például a kapcsolatteremtés fontossága. A nyers intellektust helyezik mindenek fölé, egyéb, a sikerhez vezető részletekkel nem foglalkoznak. A karrierépítéshez a legtöbb munkahelyen több kell a puszta intelligenciánál: belátva a gyenge pontjaidat, megelőzhető az önsorsrontás.

Megoldás: használd az erősségedet arra, hogy a gyengeségeidet legyőzd! Amely viselkedési formák nem mennek természetesen, tanuld meg!

A több az tényleg több

Egy ceruza, rajta 2-es sz\u00e1mjeggyel

Unsplash / Kim Gorga

A csapatmunka idegtépő lehet a nagyon okosak számára. Ha valaki az átlagnál gyorsabban kapcsol, annak nehéz elviselnie a többiek „lassúságát". Ez már az iskolában kialakulhat, amikor a csoportos feladatokat a gyerek egyedül oldja meg, vagy álmodozáson kapják, mert unatkozik, amíg a tanár a többieknek magyaráz. Az okosabb emberek nehezebben veszik rá magukat az együttműködésre, mert azt gondolják, hogy egyedül jobban oldanák meg a feladatot, ami egyébként nem is biztos, hogy igaz.

Megoldás: meg kell érteni ezen reakciók eredőjét és el kell fogadni, hogy hosszútávon a több szem többet lát taktika sikeresebb lehet.

Túl nagy intelligencia, túl nagy önbecsülés

3-a sz\u00e1mjegy z\u00f6ld h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Unsplash / Tony Hand

Az okos emberek önképének meghatározó eleme a saját intellektusuk elismerése, ami elszigetelődéshez is vezethet. Amennyiben az intelligencia jó adag önteltséggel is párosul, kellemetlen helyzetbe kerülhet az illető, ha kritikával illetik vagy ha be kell ismernie egy rizikós döntés után a bukást. A kétes kimenetelű helyzeteket kerülése viszont gátolhatja az előrejutást.

Megoldás: meg kell próbálni objektív módon felmérni a helyzetet és elfogadni, hogy bizony van, amikor valaki valamit jobban tud. Olyan embereket vegyél bizalmadba, akiktől elfogadod a még oly nehezen viselhető kritikát is.

A kíváncsiság hiánya

4-es sz\u00e1mjegy egy t\u00e9glafalon

Unsplash / Makarios Tang

Az okos emberek könnyen kezdenek unatkozni. Okosnak lenni nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető kíváncsi is, s ha az utóbbi tulajdonságot nem birtokolja az illető, akkor az ismétlődő feladatokat könnyen megunhatja.

Megoldás: madártávlatból tekintve a problémára, érdemes néha bevállalni az unalmasabb dolgokat, hogy könnyebben elérd a sikert.

Túlpörgetett gondolatok

Vil\u00e1g\u00edt\u00f3 5-\u00f6s sz\u00e1mjegy

Unsplash / ANIRUDH

Az okos emberek hajlamosabbak kizárólagos megoldásnak látni az állandó agyalást, analizálást. Mindent ezerszer végiggondolnak, hosszú ideig pörögnek a problémákon, helyzeteken.

Megoldás: megálljt kell parancsolni az agy „egy helyben pörgésének", különösen, ha negatívak a gondolatai. Ilyenkor meg kell szakítani a folyamatot egy egészen eltérő cselekedettel, például egy puzzle kirakásával.

A teljes cikk a Harvard Business Review oldalán olvasható el.

A figyelmetekbe ajánljuk