Tucatnyi nemzetközi textilkonferencia, két évnyi tervezés és fejlesztés, hónapokig tartó terméktesztelés és finomhangolás – így született meg a vitorlás közösség bevonásával a 878 professzionális vitorlásruházat, amely dupla innovációt rejt magában. Különleges tulajdonságokkal rendelkező, eddig szinte ismeretlen anyagból (grafén) készült a ruházat, másrészt a termékek olyan digitális megoldásokkal vannak felszerelve, melyre szintén nem volt példa a világ vitorlássportjában.


Nemzetközi textilkonferenciák, hónapokig tartó termékfejlesztés és javítás, összesen két évnyi tervezés és fejlesztés és a vitorlás közösség bevonása – ezekre volt szükség a világ első olyan professzionális vitorlásruhájának megszületéséhez, mely dupla innovációt rejt magában. Technológiai szempontból a vitorlássport az elmúlt években robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, amelynek eredményeként a hajók sebessége a korábbi többszörösére nőtt. A versenyzők ruházata azonban meglepő módon nem fejlődött ugyanilyen dinamikusan – erre már csak a sportolók védelmének optimalizálása miatt is szükség lett volna –, ezért ezt a problémát eddig leginkább kezdetleges módon oldották meg a vitorlázók.

Az első okos vitorlásruha a világon

Hála azonban a 878 hazai tervezésű, fejlesztésű és gyártású prémium termékeknek ez a probléma is megoldódni látszik. A márka első termékeinek megálmodása során a vitorláskabát és az overál újragondolása volt a cél az elérhető leginnovatívabb anyagok és modern technológiák használatával, a ruha minden egyes, apró részletére kiemelt figyelmet fordítva – mindezt úgy, hogy a vitorlásközösség a tervezési folyamat minden lépésében részt vett.

De vajon milyen termékekből áll az innováció digitális része?

Egyrészt az úgynevezett On-Board-Unitból – mely szintén 878 termék –, amit a hajó navigációs rendszeréhez csatlakoztathatunk, a másik pedig a kabátban elhelyezett digitális kijelző, melyekre az On-Board-Unit bluetooth kapcsolattal továbbít előre kiválasztott adatokat.

A sportolóknak a rendszer telepítéséhez le kell tölteniük egy mobilapplikációt, amelynek segítségével kiválaszthatják, hogy a csapat számára melyik adatsort kívánják beállítani a kabátjukba helyezett kijelzőre. A különböző feladatokat ellátó csapattagok (kormányos, navigátor stb.) számára ráadásul különböző adatokat tud az edző vagy a csapatkapitány beállítani, így mindenki a számára legfontosabb adatsorhoz fér hozzá folyamatosan. A telepítést és beállítást követően már sem az applikációra, sem a mobiltelefonra nincs szükség, a kijelző automatikusan csatlakozik az OBU-hoz és automatikusan szolgáltatja a verseny során az adatokat. Az 5.4" kijelző széles betekintési szöggel rendelkezik, és az UV-védelemmel ellátott, csillanásmentes felületnek köszönhetően erős napfényben is jól látható, ráadásul kényelmes, hajlékony kivitelben került beépítésre a kabátba.

„Egyszerűnek hangzik, mégis összetett volt a feladat: kényelem, funkcionalitás, innovációs kihívások és biztonság, ezeket kellett egyszerre megoldani. De ezzel nem értük be, jól is kellett kinéznie a terméknek: ragaszkodtunk az első osztályú dizájnhoz. Csak a kapucnit, ami a fej számára szabad mozgást biztosít, és egyben a legikonikusabb eleme a ruházatnak, hónapokig tervezte csapatunk"

mondta Papp István, a 878 alapító ügyvezető igazgatója, aki maga is aktív vitorlázó.

A világ első okos vitorlásruháját a világ- és Európa-bajnok vitorlázó, Berecz Zsombor próbálhatta ki először, aki a ruha számos egyedi tudását tesztelte: a gyártók olyan zsebmegoldást valósítottak meg, amelynek köszönhetően a ruhán keresztül is fel lehet venni a telefont, és akár üzenet is küldhető, anélkül, hogy a vízálló zsebből ki kellene venni a készüléket.

„A vitorlás ruhaiparban mi használunk elsőként grafént”

A 878 innovációjának másik fontos pillére az anyagválasztás volt: termékeiket a jövő anyagából, grafénból készítették el.

A grafén ultrakönnyű, mégis különleges képességekkel bír, rugalmas, nyúlékony, tökéletesen vízálló és erősebb az acélnál. A szénszármazékokból készülő „csodaanyag" egyik fő tulajdonsága, hogy automatikus a hőkiegyenlítése a szénmolekulák miatt, azaz 5 és 20 fokon körülbelül ugyanolyan hőérzetet biztosít. Az anyag előállításárért fizikai Nobel-díjat kaptak az alkotók 2010-ben.

A grafén nem mellesleg ultravékony, kiválóan vezeti az elektromosságot és a hőt, azonos anyagvastagság mellett szilárdsága nagyobb, mint az acélé, mégis hajlékony, kopásálló.

„Elképesztően könnyű, ez volt az első gondolatom, amikor felvettem. Korábban azt szoktuk meg, hogy ruháinknak komoly súlya van. Kicsit nehéz is bennük mozogni, így a méretüket sem könnyű eltalálni. Ha pont jó a méret, akkor nehéz benne leguggolni, ha kicsit nagyobb, a légellenállás miatt lassítja a sebességünket. Nem gondoltam volna, hogy létezik olyan anyag, ami egyszerre hozza az összes szükséges tulajdonságot, mint vízállóság, rugalmasság, hőtárolás, és közben rugalmas, ultrakönnyű, és nem mellesleg lehetetlen elszakítani. Most megtaláltuk, nem beszélve a különleges beépített digitális megoldásokról. Fantasztikus érzés viselni!"

– mondta a tesztelést követően Berecz Zsombor.

Fontos a dizájn

A tervezőcsapat nem érte be annyival, hogy a ruha egyedi anyagból készült, valamint, hogy technológia szempontból okosnak számít, alapvető elvárás volt az is, hogy megjelenése elegáns legyen: minden elemét egyedi anyag-, szín- és formaválasztás jellemzi, ezzel friss dizájnszemléletet hozva a vitrolásruhák világába.

„Az lebegett a szemünk előtt, hogy ha ebben a ruhában végigsétál valaki egy olasz kikötőben, akkor a többiek ne tudják levenni róla a szemüket. Meggyőződésem, hogy ez olyan jól sikerült, hogy nem csak hogy így van, de a ruhák láttán még a köztudottan dizájn érzékeny olasz vitorlázók is csettintenek majd egyet"

– mondta el Majer Lilla, a 878 vezető tervezője.

A testreszabás nem csupán szófordulat

A vitorláskabát és overál gyártását a világ- és Európa-bajnok vitorlázó 3D-s tesztszkennelése előzte meg, ami biztosítja, hogy a ruha tökéletesen testreszabott legyen, és ezáltal jelentősen hozzájáruljon a sportolói teljesítményhez.

Vitorlázás közben továbbá a beépített érzékelők nyomon követik a test tényleges állapotát, az összecsukható képernyők adatokat gyűjtenek a külső környezetből: a szélből, a levegőből, a vízből és az összes intelligens mérőeszközből, a telefontól a hajó navigációs rendszeréig.

Az okos vitorlásruha laboratóriuma: Székesfehérvár

A 878 Székesfehérváron állította fel saját, legkorszerűbb eszközökkel felszerelt gyárát. A ruhák elkészítéséhez kizárólag vegyszermentes és környezetbarát anyagokat használnak fel és fejlesztenek, emellett minimalizálják a vízhasználatot, ráadásul a társadalmi szerepvállalás keretében a nyereség egy részét a víz és az óceán tisztítására irányuló kezdeményezésekre fordítják majd. Teljesen digitalizált és számítógéppel vezérelt gyártási kapacitásainak köszönhetően hulladékmentes vállalatként működnek.


Friss

Íme, 3 tipp, hogy feldobd magad, ha szomorú vagy

Mutatunk néhány tippet, ha fel szeretnénk dobni magunkat szomorúság esetén.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Készíts te is házilag limonádét!

A limonádé a nyár egyik legkedveltebb itala. Nagy szükségünk van rá, főleg ebben a hőségben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk