A kutatók szerint a nők képesek kiszagolni a házas és egyedülálló férfiak szagát

A kutatók szerint a nők képesek kiszagolni a házas és egyedülálló férfiak szagát

Korábban is már bizonyítottak hasonlót.

Egy érdekes kísérleti eredmény látott napvilágot, amiben megállapították, hogy heteroszexuális nők megérzik, hogy melyik férfi szabad és melyik foglalt.

Az utóbbi években az emberi illat tanulmányozása több érdekességet is felfedezett már. Azt is megállapították már, hogy a férfiak is jobban vonzódnak egy nekik tetsző nő illatához, amikor az a menstruációs ciklus legtermékenyebb időszakában van, vagy amikor a nő szexuálisan izgatott állapotban van. A feromonoknak való kitettség még arra is késztetheti a férfiakat, hogy többet igyanak egy éjszakai buli során.

De arról is készült egy kutatás, hogy amikor a nőknek peteérésük van, akkor jobban vonzódnak a „férfias kinézetű" férfiakhoz. Kísérletek arra is utalnak, hogy a férfiak tesztoszteronszintje ingadozhat attól függően, hogy egyedülállóak vagy kapcsolatban élnek.

Egy 2019-es ausztrál tanulmányban pedig 82 heteroszexuális nőt kértek meg 18 és 35 év között, hogy értékeljék a kísérletben szintén résztvevő heteroszexuális férfiak testszagát és arcát. A nők egyik fele egyedülálló volt, míg a másik felének élettársi viszonya volt, mutatta be a kutatást a ScienceAlert.

Minden nőnek 3 szingli és 3 kapcsolatban lévő férfit kellett pontoznia, akiket véletlenszerűen választottak ki egy 89 névtelen résztvevőből álló csoportból. A kutatók pólót adtak a férfiaknak, amit 24 órán át kellett viselniük, a férfiak pedig egy útlevélszerű fényképet adtak magukról a kísérlethez

A kutatók ezt követően minden pólóból kivágták a hónalj részét, amelyeket egy üvegben tároltak, amibe a nőknek bele kellett szippantaniuk. A szagminta alatt a női résztvevőknek több, az illatokkal kapcsolatos kérdést tettek fel, majd véletlenszerűen bemutatták az illatokhoz társuló arcot. Az arcképek láttán a női résztvevők értékelték a férfiakat vonzerejük, szexualitásuk, intelligenciájuk, hűségük, kedvességük, megbízhatóságuk, férfiasságuk szerint, illetve, hogy hogy jó partnernek tűnnek-e.

A kutatók végül azt találták, hogy a szingli férfiak testszaga minden nő számára erősebb illatú volt, mint a kapcsolatban élő férfiak természetes illata. Mint kiderült, minél jobban tetszett egy férfi illat, annál valószínűbb volt, hogy a nők kedvezően értékelték a külsejét is.

Érdekes módon a kapcsolatban élő nők a szingli férfiak arcát férfiasabbnak értékelték, mint a kapcsolatban élő férfiakét – az egyedülálló nők ebben nem tettek különbséget.

A kísérletekben nem vizsgálták a menstruációs ciklusokat és a tesztoszteronszintet, de a szerzők szerint eredményeik „egybevágnak a korábbi kutatásokkal, amelyek azt mutatják, hogy a szingli és a kapcsolatban élő férfiakat meg lehet különböztetni a tesztoszteronszintjük alapján, mivel a magasabb tesztoszteronszint erősebb testszaggal jár együtt.".

A szakemberek szerint a szaglás tudományosan a leginkább figyelmen kívül hagyott emberi érzékszerv, mégis úgy tűnik, hogy szexuális és szociális viselkedésünk szorosan kötődik az orrunkhoz, ezért érdemes további kutatásokba fektetni.


A figyelmetekbe ajánljuk