Elon Musk

Engedélyezték, hogy emberek fejébe ültessék Elon Musk agychipjeit

A chip, ha működik, lényegében új fejezetet nyitna az orvostudományban, de hosszú még az út.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyt adott Elon Musk Neuralink vállalatának, hogy az agyba ültethető chipjeiket embereken is teszteljék, írja a BBC. Az indoklás szerint a jóváhagyás „a Neuralink csapatának az FDA-val szoros együttműködésben végzett hihetetlen munkájának eredménye"

A Neurolink még 2022 elején kért először engedélyt, de első körben ezt az FDA még visszautasította, mivel nem találták elég biztonságosnak az emberi kísérletekhez. A Neurolink a hírt Twitteren is bejelentette, ahol azt írták, hogy a klinikai teszteket egyelőre még nem végeznek, és nem kezdik el azonnal a résztvevők toborzását.

A cég azt reméli, hogy mikrochipek segíthetnek többek között a lebénult és vak embereken, valamint a fogyatékkal élők számára is segítséget nyújthat a technológiai eszközök használatában.

A chipeket úgy tervezték, hogy értelmezzék az agyban keletkező jeleket, és Bluetooth-on keresztül továbbítsák az információkat az eszközöknek.

Röviden: a cél, hogy visszacsatolásra alkalmas szálakat helyezzenek az agyba, amelyek képesek kommunikálni a külső számítógépes jelekkel, ami által felfedhető, hogy mit szeretne tenni a chip „tulajdonosa". A mozgásképtelen embereknél ez úgy nézne ki, hogy egy chip feltérképezné, hogy a személy mit szeretne tenni, a mozgásválaszokért felelős sérült rendszerben pedig egy másik eszköz segítene megvalósítani neki a mozgást.

Musk továbbá telepátiát is szeretne létrehozni az eszközzel, ami azt jelentené, hogy a két ember agyában lévő chip kommunikációja révén megvalósulhatna a beszéd nélküli párbeszéd is.

Ez is érdekelhet: Újabb áttörés: Elon Musk majma már az agyával irányít egy játékot

A Neurolinket több esetben vizsgálták már hatóságok, és kritikák kereszttüzébe került az utóbbi időben, főleg az állatokon végzett kísérletekkel kapcsolatban: a vállalat 2018 óta nagyjából 1500 állatot ölt meg kísérletek során.


A figyelmetekbe ajánljuk