Elon Musk microchip fejlesztés kutatás tesla spacex
Getty Images

Újabb áttörés: Elon Musk majma már az agyával irányít egy játékot

Elon Musk törekvései a sci-fik világára emlékeztetnek bennünket.

Februárban írtunk Elon Musk 2016-ban alapított Neuralink agyimplantátumokkal foglalkozó startup-vállalkozásáról. Akkor már a Tesla-vezér többször is megemlítette, hogy egy majom agyába helyeztek vezeték nélküli implantátumot, aki képes videójátékokkal játszani, de az eredményről még nem jelent meg semmilyen bizonyíték vagy tudományos publikáció.

Nos, pár hónap elteltével úgy tűnik Musk tényleg nem a levegőbe beszélt: a The Verge észrevette, hogy a Neuralink új felvételt töltött fel a Youtube-csatornájára, amelyen egy majom tényleg az agyával irányít egy játékot.

Page, a kilencéves makákó a MindPong nevű programmal játszott, és a tesztek előtt nagyjából hat héttel ültették be azt a bizonyos agy-gép interfészt, vagy chipet. A videón meggyőződhet mindenki, hogy a projekt tényleg jól halad.

Ugyan úgy tűnik, mintha Page végig a joystickkal irányítana; valójában a mintázat kiismerése után a Neuralink dolgozói lekapcsolták a gépről – Page pedig abban a hitben mozgatta tovább a joystickot, mintha működne, és fel sem tűnt neki, hogy az agyával irányítja a játékot.

Szinte már természetes, hogy Elon Musk nem igazán követi a bevett szokásokat: egy hasonló volumenű kísérletnél egyáltalán nem szokás videót publikálni a kísérletekről. Általában először publikációk, majd független szakértők vizsgálata előzi meg a felvételeket.

Az új technológia a kezdetekben arra összpontosít, hogy az eszköz hogyan segíthet azoknak, akik agy- és gerincsérülést szenvedtek. Emiatt Musk elsősorban embereken akar tesztelni, rajtuk akar segíteni a microchip beültetésével.

A Neuralink hosszabb távú terve a kezdetektől olyan, visszacsatolásra alkalmas szálak behelyezése az agyba, amelyek képesek kommunikálni külső számítógépes jelekkel. Ezáltal felfedhető az, hogy mit szeretne tenni az élőlény. Mozgásképtelen embereknél ez úgy nézne ki, hogy egy microchip feltérképezné, hogy mit szeretne tenni, a mozgásválaszokért felelős sérült rendszerben pedig egy másik eszköz segítene megvalósítani nekik a mozgást.

A figyelmetekbe ajánljuk