Egy neandervölgyi.

A kutatók szerint ez az étel lehetett a neandervölgyiek kedvenc csemegéje

Egy Lisszabontól délre fekvő barlangban egy olyan régészeti lelőhelyre bukkantak rá, amely hasznos információkkal láthatja el a kutatókat a neandervölgyi emberek táplálkozásával kapcsolatban.


A Gruta de Figueira Brava nevű barlang területén gazdag kagyló- és csontlelőhelyek találhatók, amelyek sokat elárulnak az ott élt neandervölgyiek életmódjáról – különösen az étrendjükről.

A Frontiers in Environmental Archaeology című folyóiratban közzétett tanulmány érdekes részletek osztott meg az olvasókkal, többek között azt, hogy 90 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyiek minden bizonnyal rengeteg főtt rákot ettek.

Ez is érdekelhet: Szoros, összetartó családi közösségben élhettek a neanderlvölgyiek

Dr. Mariana Nabais, a katalán Emberi Paleoökológiai és Társadalmi Evolúciós Intézet (IPHES-CERCA) munkatársa és kollégái által vizsgált régészeti maradványokban sokféle kagyló-, illetve barna rákmaradványt találtak.

Nabais és kollégái megállapították, hogy a rákok többnyire nagyméretű felnőtt egyedek voltak, amelyekből körülbelül 200 gramm hús nyerhető ki. A páncél és a karmok sérülési mintázatát tanulmányozva kizárták más ragadozók, illetve madarak „beavatkozását”

A leletek alapján Nabais és kollégái azt feltételezik, hogy a neandervölgyiek nem egyszerűen csak levadászták a rákokat, hanem meg is sütötték őket. A héjakon lévő fekete égési nyomok összehasonlítva más, meghatározott hőmérsékleten hevített puhatestűekkel végzett vizsgálatokkal, azt mutatták, hogy a rákokat a főzésre jellemző 300-500 Celsius-fokos hőmérsékleten hevítették.

A szerzők kiemelték, hogy nem tudják pontosan meghatározni, hogy a neandervölgyiek miért döntöttek a rákok gyűjtése mellett, vagy hogy tulajdonítottak-e bármilyen jelentőséget a rákfogyasztásnak, de bármilyen a szóban forgó páncélos élőlény fogyasztása jelentős táplálkozási előnyökkel járhatott.

Forrás: Phys.org


A figyelmetekbe ajánljuk