A neandervölgyiek genetikájához kapcsolódhat az autizmus

A neandervölgyiek genetikájához kapcsolódhat az autizmus

Azt már régóta tudni lehet, hogy az evolúció során jelentős mennyiségű neandervölgyi DNS keveredett a miénkkel, ami sok mindent befolyásolt. A betegségekkel való küzdelemtől kezdve egészen a megjelenésünkig. Egy új kutatás alapján pedig a tőlük származó genetikai örökség egy része összefüggésbe hozható az autizmus spektrumzavarral.


A becslések alapján az eurázsiai eredetű népesség DNS-ének mintegy 2 százaléka neandervölgyi eredetű. Az elmúlt időszakban pedig egyre több tanulmány foglalkozik ezzel a kérdéssel, főképp, hogy ezen genetikai örökség miként hat most az egészségünkre – írja a Science Alert.

Ez is érdekelhet: Hónapokig aludhattak az ősemberek, hogy átvészeljék a kemény teleket

A Clemson Egyetem és az amerikai Loyola Egyetem kutatóinak új tanulmánya most azt sugallja, hogy a neandervölgyi DNS egy része összefüggésbe hozható az autizmus spektrumzavarral, mivel a tőlük örökölt gének bizonyos variációi gyakoribbak az autizmussal élőknél, mint az általános népességben.

A kutatócsapat 25 olyan specifikus polimorfizmust, azaz DNS-szekvenciaváltozatot azonosított, amelyek befolyásolják az agyi génkifejeződést, és amelyek gyakoribbak az autizmussal élőknél. Néhány esetben a polimorfizmusok epilepsziához is kötődtek, amely gyakran jár együtt az autizmussal.

Olvasd el ezt is! Egy csoport neandervölgyi ember maradványaira bukkantak rá Olaszországban

Ám nem arról van szó, hogy az autizmussal élők és az autizmussal nem élők esetében eltérő a neandervölgyi DNS aránya, hanem arról, hogy a neandervölgyi DNS bizonyos specifikus részei mennyire gyakoriak. Ráadásul ez egyénenként változik – tehát egy nagyon összetett képről beszélünk.

Az itt vázolt bizonyítékok azonban elég erősek ahhoz, hogy a jövőbeni tanulmányok kiindulópontja legyen. De még sokat kell tanulnunk mind a neandervölgyiekről és a saját fiziológiánkra gyakorolt hatásukról, mind pedig arról, hogy az autizmus miképp változtatja meg az agy működését.

A figyelmetekbe ajánljuk