Habitable World Observatory nasa teleszkóp
NASA

A NASA végre bemutatta a Földön kívüli életet kutató gigantikus teleszkópját

A NASA nyilvánosságra hozta a James Webb Űrteleszkóp (JWST) több milliárdos utódjának részleteit. A projekt feladata, hogy már a 2040-es évek elején életet keressen a Földhöz hasonló bolygókon.


Az Amerikai Csillagászati Társaság e heti ülésén Mark Clampin, a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója elárulta, hogy a munkanevet leszámítva az űreszköz neve Habitable World Observatory (HWO) lesz. Ez pedig egy jelentős esemény, amely egy izgalmas adatokkal szolgálhat majd a földönkívüli életről– írja a Science.

Ez is érdekelhet: A kozmosz bármikor megölhet minket, de a James Webb-űrteleszkóp megmenthet

Az óriási teleszkópot az alapoktól kezdve úgy tervezték, hogy robotok segítségével is fejleszthető legyen. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőbeli űrhajók képesek lehetnek akár arra is, hogy felújítsák vagy megjavítsák a kulcsfontosságú alkatrészeket. A James Webbhez hasonlóan a HWO is egy Lagrange-pontban fog keringeni a Nap körül.

Az ügynökség pedig 2027 körül indítja el egy másik, sötét energiára és exobolygókra vadászó teleszkópját, a Nancy Grace Romant.

A NASA HWO-ra eddig több javaslat is született, köztük egy HabEx nevű, egyszegmensű, 4 méteres tükrös obszervatórium, valamint egy LUVOIR nevű, többszegmensű, 15 méteres obszervatórium. A jelentés szerint a HWO valószínűleg a két javaslat között helyezkedik majd el, és mindkettő által inspirált technológiák keverékét fogja tartalmazni.

A figyelmetekbe ajánljuk