photography of Astronaut beside satellite

A NASA új ötlete a nemek közötti egyenlőségre egy testszkenner, amely egyedi űrruhákat készít.


2019 márciusában a NASA kénytelen volt elhalasztani az első kizárólag nőkből álló űrsétát egy váratlan probléma miatt: hiány volt a közepes méretű űrruhákból. A mérföldkövet azután tolták el, hogy Anne McClain űrhajós rájött, hogy az eredetileg tervezettnél kisebb konfigurációra van szüksége.

Bár az űrruha cserélhető alkatrészekkel rendelkezett, a szükséges darab cseréje akár 12 órát is igénybe vehetett volna. McClain javaslatára a NASA kicserélte az űrsétázókat, hogy elkerülje a küldetés késleltetését. A lépés racionális volt, de reflektorfénybe helyezte az űrruhák egységességét. McClain felszerelése az 1970-es években kifejlesztett felszerelés továbbfejlesztett változata volt, amikor az űrhajósok többsége még nagyobb termetű férfi volt.


A méretválaszték a költségvetési korlátok miatt ma is korlátozott. Ez újabb akadályt jelent a női űrhajósok számára, akik az űrbe jutott embereknek mindössze 11%-át teszik ki. Ráadásul a Földön jól illeszkedő ruhák nem biztos, hogy az űrben is jól illenek, mivel a mikrogravitáció miatt magasabbak lehetünk. A NASA jelenleg a testméretek szélesebb skálájához igazított űrruhákat fejleszt.

Az ügynökség azonban egy kísérletibb rendszert is vizsgál a tökéletes illeszkedés megtalálására: egy testszkennert, amely egyedi űrruhákat gyárt. A rendszer segítségével gyorsan lehetne olyan űrruhákat gyártani, amelyek a legénység minden egyes tagjának bármilyen gravitációs környezetben megfelelnek. Emellett a mélyűrutazás során a ruházat gyártására, módosítására és javítására is alkalmas lenne. Ha az űrruha-rendszer beválik, akkor az mindenféle alakú és méretű ember számára megnyithatja a kozmoszt, ami hasznosnak bizonyulhat az űrturisták számára.

(Forrás: TheNextWeb)


A figyelmetekbe ajánljuk