Ezek voltak az előző hónap legjobb NASA-fotói
A NASA Földmegfigyelő Intézete minden nap közzéteszi a nap képét, amelyet űrhajósok és műholdak készítenek az űrből. Vulkánok, korallzátonyok, planktonok és más nagyszerű kép következik!

NASA

A Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa még 2021 augusztusában készítette a képet a Chachani vulkánról egy digitális kamerával, amikor az állomásról légi felvételeket csinált a perui Andok hegységről. A fotót végül a NASA május 1-jén osztotta meg ; a hihetetlenül jó minőségű felvételen még a hegyek hasadékai és hósapkái között húzódó árnyékok is jól látszódnak.

NASA

Áprilisban hatalmas porvihar vonult végig a Közel-Keleten és a Földközi-tengeren, amelyről a NASA Aqua műholdja készített fotót április 24-én, majd május 2-án meg is osztotta . A kép tetején Ciprus látható, míg a bal alsó részen a Nílus egyiptomi deltája. A CNN arról számolt be, hogy a múlt héten egy újabb porvihar miatt a közel-keleti kórházakat ellepték a légzési komplikációkban szenvedő betegek – az ehhez hasonló a viharok pedig egyre gyakoribbá válhatnak éghajlatváltozás következtében fokozódó aszályok miatt.

NASA

A Manam-sziget közvetlenül Pápua Új-Guinea partjainál található, és itt található az egyik legaktívabb tűzhányó. A Landsat 8 operációs földfelügyelője május 22-én készítette a képet a szigetről, amelyen a vulkán csúcskráterében infravörös jelenség látható, ami a vulkánból származó nagyfokú hőt jelzi. A képet május 30-án a Földmegfigyelő Intézet osztotta meg.

Érdekesség, hogy a Manam korábbi robbanásszerű kitörése 2022 márciusában történt, amely 15 kilométeres hamufelhőt küldött a légkörbe.

NASA

A gyönyörű babakép színű víz Asztráliától keletre, az 1300 kilométerre fekvő francia terület, Új-Kaledónia déli partjainál található, amely a sekély zátonyoknak köszönhetően néz ki így. A zátonyokról készült képet egy űrhajós készítette a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén 2020. szeptember 9-én, és közel két évvel később, 2022. május 29-én osztották meg . A területen 9300 tengeri faj él a szakértők szerint, és közel 1,3 millió négyzetkilométert fed le.

NASA

Az Észak-Karolina, Virginia és Maryland partjainál kavargó zöld mintákat valójában fitoplankton alkotja. A képet a NOAA-20 műhold fedélzetén lévő kamera segítségével készítették 2022. május 17-én, és május 22-én osztották meg a fitoplankton virágzási időszak közepén. Az ehhez hasonló virágzások jellemzően késő tavasszal és kora nyáron történnek.


A figyelmetekbe ajánljuk