A Hold felszíne
Fotó: Shutterstock

A NASA 20 éven belül lakóházakat építene a Holdra

Az Amerikai Űrügynökség az ICON nevű építőipari vállalattal együttműködve holdi lakóházak építését tervezi, amelyekben nemcsak űrhajósok, hanem bárki beköltözhetne. A kivitelezés során kulcsfontosságú szerepet kapna a 3D-s nyomtatástechnológia, ugyanis az épületek nem a Földről felvitt alapanyagokból, hanem a Holdon található kőzetekből, törmelékekből készülnének.


Bár elmarad a NASA 2024-es Holdra szállása, a törekvésekkel és az elképzelésekkel nem áll le az űrügynökség. Az egyik projektjük célja: házakat építeni 20 éven belül az égitestre. Az ötlet szerint 3D-s nyomtatók felhasználásával építkeznének, a földi anyagszállítás helyett ugyanis holdi kőzetanyagokból és törmelékekből oldanák meg a feladatot.

Ezt is olvasd el! Japán tudósok a gravitációval játszanak, hogy lehetővé tegyék a világűrben való életet

A hírek szerint már a fejlesztés fázisában tart annak az anyagnak az előállítása, ami központi szerepet játszik majd az építkezések során. A holdbetonnak nevezett anyagot a NASA egyik központjában tökéletesíthetik az évek során.

A Hold felsz\u00edneNASA/Unsplash

A tudósoknak figyelembe kell vennie – a stabilitás fontosságán túl – a Holdon uralkodó extrém hőmérséklet-ingadozást.

Bár sok a kételkedő hang a programmal kapcsolatban, Niki Werkheiser, az űrügynökség technológiai fejlesztésekért felelős igazgatója szerint:

A megfelelő emberek, a megfelelő időben fogtak össze egy közös cél eléréséért, ezért úgy gondolom, hogy el fogjuk érni.

Ez is érdekes lehet számodra: Kiderült, mekkora és mire hasonlít a Hold belseje

Mi lesz a lakóházak belsejében?

Ha az épületek váza elkészül, a belső tereket ki kell tölteni. A NASA-nak már erre is van elképzelése.

Az ezzel kapcsolatos ötletelések érdekében kialakítottak együttműködéseket egyetemekkel, magánvállalkozásokkal és építőipari cégekkel. Ennek keretében űrbarátbútorok és olyan, szintetikus ásványi anyagokból készült csempék készülhetnek, amelyek nemcsak élhetővé, hanem akár kényelmessé is tehetik az űrbéli lakásokat.

A projekt akármennyire is futurisztikusnak hat, az építészet eddig nem ismert dimenzióit nyithatja meg.

A figyelmetekbe ajánljuk