Egy űrhajós az űrben.

A Kiotói Egyetem és a Kajima Construction Co., Ltd. megállapodtak abban, hogy megkezdik a The Glass, egy henger alakú, mesterséges gravitációval ellátott, világűrben építendő lakóház megvalósítására irányuló kutatásokat, hogy lehetővé tegyék a Marson és a Holdon való életet.


A július 6-án tartott sajtótájékoztatón közzétett videóik alapján a hengeres űrutazás tervezése tömegközlekedéssel, zöldterületekkel, vízfelületekkel és nyitott égboltal egészül ki, tükrözve a földi életmódot.

A japán csapatok megjegyezték, hogy az emberiség fokozatosan elmozdul a világűrben való tartózkodás gondolatától a Holdon és a Marson való élet felé. Feltették maguknak a kérdést, hogyan lehetne kivitelezni egy ilyen ambiciózus projektet, és rámutattak, milyen környezetre, létesítményekre, perspektívákra, technológiákra, alapanyagokra és társadalmi rendszerekre van szükség az álom megvalósításához.

Három koncepcióban állapodtak meg, amelyekkel kapcsolatban mélyreható kutatást végeznek.

Először is felismerték a holdfelszínen uralkodó alacsony gravitáció fenyegető problémáját, és azt, hogy a mesterséges gravitáció egyre nagyobb teret nyer, különösen az orvosi közösségben. A csapatok úgy vélik, hogy a világűrben való élet küszöbön áll, és a NASA az alacsony gravitációt fontos kérdésként pozícionálja az űrben élő emberek számára. Az alacsony gravitációval kapcsolatos kutatások azonban a test karbantartására korlátozódnak, és a gyermekek születésére és növekedésére gyakorolt hatását még nem vizsgálták.

Megjegyzik, hogy gravitáció nélkül az emlősök nem biztos, hogy sikeresen megszületnek, és ha ez meg is történik, nem számíthatnak normális növekedésre az alacsony gravitációs szint miatt.

Ha egy ember alacsony gravitáció alatt nő, nem tud egyedül megállni a Földön. Ezért úgy gondoljuk, hogy egy olyan mesterséges gravitációs életberendezés, amely a világűrben, a Hold felszínén és a Mars felszínén a forgásból eredő centrifugális erő felhasználásával a globális környezetnek megfelelő gravitációt képes előállítani, az emberiség űrbe való előretörésének alapvető technológiájává válik

– írja a csapat.

E mesterséges gravitációval működő létesítmény révén az emberek gyermeket szülhetnek és nevelhetnek, valamint olyan testet tarthatnak fenn, amellyel bármikor visszatérhetnek a Földre.

A japán csapatok űrmigrációs terve eddig csak a levegő, a víz, az élelem és az energia biztosítására összpontosított, amelyek az ember számára a migráció során a túléléshez szükséges alapanyagokat jelentik, valamint a természetre vagy természetes környezetre, amely a Földön ezeknek a túlélési tényezőknek az alapja.

Azzal érvelnek, hogy amikor a Földön kívüli életről gondolkodnak, egy olyan tervet is figyelembe kell venniük, amely azon alapul, hogy az égi környezetben hogyan léteznek a társadalmi rendszerek, amelyek lehetővé teszik a ruházkodást, az élelmet és a lakhatást, megvalósítva egy űrbéli társadalmat.

Ami a tömegközlekedési rendszert illeti, a csapatok célja a Hexatrack-rendszer kifejlesztése, egy olyan bolygóközi közlekedési rendszer a Föld, a Hold és a Mars számára, amely hosszú távú utazás során is fenntartja az 1G-t. A jövőbeli űrközösségben, ahol az élet a Holdon és a Marson valósággá válik, a csapatok elképzelése szerint minden egyes kolónia, illetve lakócsoport gazdasági tevékenységet folytat, és sokan költöznek ide-oda üzleti és turisztikai céllal.

Hogy könnyedén segítsék őket, egy mesterséges gravitációs szállítórendszert fognak építeni rotációval a vasúti rendszerrel, mint alapmodullal, hogy minimalizálják az alacsony gravitáció egészségügyi hatásait.

Yosuke Yamashiki, a SIC Manned Cosmology Research Center és a Kyoto University Graduate School of Advanced Integrated Studies igazgatója szerint míg az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek proaktívan javasolják a Marsra való vándorlást, a japán csapatok egy teljesen eredeti japán ötletet szeretnének megvalósítani.

Az elmúlt évek megbeszélései okán az igazgató biztos abban, hogy az általuk javasolt három pillér olyan alapvető technológiák, amelyek más országok fejlesztési terveiben nem szerepelnek, és amelyek nélkülözhetetlenek az emberes űrgyarmatosítás jövőbeni megvalósításának biztosításához.

Forrás: Designboom

A figyelmetekbe ajánljuk