Itt a jövő: sci-fibe illő módon kommunikálhatunk majd a NASA Holdra küldött legénységével
NASA's Goddard Space Flight Center/Dave Ryan

Itt a jövő: sci-fibe illő módon kommunikálhatunk majd a NASA Holdra küldött legénységével

Az Artemis-2 űrhajósai már tesztelhetik a NASA által fejlesztett lézeres kommunikációt.


A múltban az űrügynökség a Deep Space Network nevű hálózat által sugárzott rádiójelekre támaszkodott, hogy a mélyűri szondákról tudományos adatokat továbbítson vissza a Földre. A lézeres kommunikációval azonban jelentősen megnövelhető az űreszközök által visszaküldött adatok mennyisége; a NASA pedig a tervek szerint a technológiát a Holdon alkalmazza majd először – számol be róla a Space.com

A NASA várhatóan már az Artemis-2 missziójára beépíti az O2O nevű rendszert az Orion űrkapszulába, ami nagy felbontású képeket és videókat fog majd visszaküldeni a Holdról.

Ha minden a tervek szerint halad, a rendszer lehetővé tenné, hogy a földi nézők valós időben láthassák a Holdat, amire eddig még nem volt példa.

A jövőbeli lézeres kommunikáció megalapozására a NASA az elmúlt években számos műholdat indított. A 2021 decemberében felbocsátott LCRD (Laser Communication Relay Demonstration) volt az ügynökség első lézeres jelfogója. Ezt követte a tavaly indított TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) CubeSat, amely másodpercenként 200 gigabites adatátviteli sebességet ért el.

A NASA azért megjegyzi: a kísérletek „csak a kezdetét jelentik annak, hogy a lézeres kommunikáció hogyan kövezi ki az utat a tudományos felfedezéseink előmozdításához".

Az Artemis-1 tavalyi sikerének köszönhetően az Artemis-2 hamarosan elindulhat, és 1972 óta először repülhet ember a Holdra. A NASA tervez szerint Artemis-2 legénysége nem csak nagy felbontású képeket, hanem videókat is továbbítanak majd.

A figyelmetekbe ajánljuk