Fekete lyuk
Shutterstock

A NASA lenyűgöző animációja megmutatja, mekkorák valójában a fekete lyukak

A fekete lyukak lenyűgöző objektumok. Tömegük a Nap tömegének néhány százezertől a milliárdszorosáig terjedhetnek. Olyan gravitációs vonzásuk van, amely elől semmi, még a fény sem menekülhet. Hihetetlenül sűrűek, a sűrűség pedig a tömegről és a térfogatról szól, ezért fontos megérteni, hogy mekkorák ezek a rejtélyes óriások. A NASA pedig közzétett egy fantasztikus animációt, ami remekül érzékelteti mindezt!


A videóban olyan ismert fekete lyukak szerepelnek, mint például a Cygnus A vagy a J1601+3113 törpegalaxis középpontjában lévő kis fekete lyuk. Nyilvánvaló, hogy a Sagittarius A*-nak is szerepelnie kellett az animációban, elvégre ez a Tejútrendszer magjában, közel a Nyilas és a Skorpió csillagkép határához helyezkedik el, és egyike annak a kettőnek, amelyet közvetlenül le tudtak képezni a csillagászok.

Ez is érdekelhet: Tudósok megbecsülték, mennyi fekete lyuk van az univerzumban

Az animáció a Földhöz legközelebbi szupermasszív fekete lyukpárt is megmutatja, az NGC 7727 galaxisban. Tömegük merőben eltérő: az egyik 6 millió naptömegű, a másik több mint 150 millió naptömegű. A pár körülbelül 1600 fényévre van egymástól, azonban 250 millió éven belül feltehetőleg összeolvadnak, ez az ütközés pedig rengeteg gravitációs hullámot fog kibocsátani.

Olvasd el ezt is! Vajon tényleg ilyen lesz a Föld utolsó pillanata?

2015 óta a földi gravitációs hullámobszervatóriumok néhány tucatnyi naptömegű fekete lyukak összeolvadását észlelték a téridőben az ilyen események által keltett apró hullámoknak köszönhetően. A szupermasszív fekete lyukak összeolvadása sokkal alacsonyabb frekvenciájú hullámokat fog produkálni, amelyeket egy, a földi társainál több milliószor nagyobb űrbéli obszervatóriummal lehet észlelni

– mondta Ira Thorpe, a Goddard asztrofizikusa a videót kísérő sajtóközleményben.

A figyelmetekbe ajánljuk