A Nap.

A NASA új videója megdöbbentő részletességgel mutatja be a Nap működését

A NASA Goddard Űrrepülési Központja egy szemkáprázáztató time-lapse videót tett közzé, amely a Nap életének mindennapjaiba enged betekintést.


A videón a Nap felszíne látható, a felvételen pedig jól kivehető, ahogy a mágneses mezővonalak mentén hatalmas plazmahurok ívelnek a csillag fölé. Néha a hurkolt plazma visszakapcsolódik a csillaghoz, máskor pedig kilökődik az űrbe, veszélyes űridőjárást okozva. Fontos megjegyezni, hogy a felvétel egy 133 napos időintervallumot ölel fel.

A képek a Solar Dynamics Observatory (SDO) űrszonda felvételei, amelyet a 2010-ben indult a NASA Living With a Star (LWS) programjának részeként lőttek fel. Az eszköz eredeti küldetése öt évig tartott, de a NASA szerint az SDO 2030-ig működőképes marad.

Ez is érdekelhet: Nagyon ritka, zöld üstökös húz el a Föld mellett napokon belül

A felvételen látható képeket 108 másodperc különbséggel rögzítették az SDO Extreme Ultraviolet Variability Experiment (EVE) nevű eszközével az extrém ultraibolya hullámhosszon.

Az SDO kifejezetten sokrétűnek mondható, ugyanis a megfigyelés közben méri a Nap belsejét, mágneses mezejét és a Napkoronában lévő forró plazmát is. Emellett a Föld és más bolygók ionoszféráját létrehozó besugárzást is vizsgálja.

Az SDO egy nap átlagosan 70 000 felvételt készít, amelyek összesen akár 1,5 terabájtnyi adatot is magukban foglalhatnak.

A Nap belsejében rendkívül sok minden történik, és tevékenysége súlyos hatással van a Földre és a rajta található életformákra. A tüzes bolygó állandó, megbízható energiaforrást biztosít.

A NASA LWS-programjának célja a Nap alaposabb feltérképezése, amely azért elengedhetetlenül fontos, mivel a világ űrügynökségeinek és csillagászainak a lehető legpontosabb információkra van szükségük a szomszédunk Földre, illetve műholdakra gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk