a Nap közelről
Kép: Shutterstock

Illusztráció

A hátsó kertből fotózták le a Napot, az év egyik leglátványosabb fotója lett

A jelenség elég gyakori, de ritkán sikerül így lefotózni.

Az elmúlt időszakban egyre több napkitörést figyeltek meg a csillagászok. A szakértők szerint az aktivitás arra utalhat, hogy a Nap elkezdett „felébredni" a szokásos 11 éves aktivitási ciklusának nyugodtabb szakaszából. Egyes előrejelzők szerint a közelgő naptevékenységi ciklus a feljegyzett történelem legerősebb ciklusa lehet – bár a Nap viselkedésének előrejelzésére vonatkozó becslések továbbra is korlátozottak.

Most egy újabb látványos jelenséget sikerült megörökíteni, ezúttal egy sarki korona kiemelkedését (angolul Polar Crown Prominence, PCP) fotózta le egy argentin asztrofotós gyönyörű részletességgel.

Eduardo Schaberger Poupeau még március 9-én készítette a képet, ahol a plazmafátyol egészen 100 ezer kilométerrel magasodik a Nap felszíne fölé.

Csak hogy mekkora távolságról van szó: ez több mint egynegyede a Föld és a Hold közötti távolságnak.

A tippet a Nemzeti Napfigyelő Intézet egyik csoportja adta az asztrofotósoknak, Poupeau pedig a legnagyobb teljesítményű távcsövével a hátsó kertjében meg is örökítette a nem mindennapi jelenséget.

Az IFLScience cikke szerint a PCP-k meglehetősen gyakori jelenségek a Napon. Míg a napkitörések általában az izzó plazma látványos hurkai, amelyek a fotoszférából az űrbe és onnan vissza húzódnak, addig a PCP-k nem alkotnak ilyen hurkokat.

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk