vitaminok

Ez történik a testeddel, ha minden nap multivitamint szedsz

Azok számára, akik kevésbé étkeznek táplálóan, a multivitamin tökéletes megoldás lehet ezen hiányok pótlására. De milyen hatása lehet, ha folyamatosan szedjük?


Megnövekedett energiaszint

Azok az emberek, akik multivitaminnal kezdik a táplálékkiegészítést, és konkrét vitaminhiányuk van, érezhetnek különbséget az energiaszintjükben, de ez természetesen nem garantált. Különféle kutatások azonban kimutatták, hogy egy hónap elteltével egyes multivitaminok tíz perc edzés után növelték a szénhidrátlebontást a férfiaknál, és emelte az energiafelhasználást. A nők pedig kevesebb stresszről és alacsonyabb mentális fáradtságról számoltak be, 30 perc edzés után kevésbé voltak fáradtak. Ebben a tanulmányban pedig még magasabb ferritinszintet (a vasraktárak mérőszáma) is tapasztaltak négy hét után.

Ez is érdekelhet: A 4 legjobb vitamin, ha egészséges bőrre vágysz

Gyomor-bélrendszeri tüneteket 

A napi multivitamin szedése hasi panaszokat okozhat, attól függően, hogy milyen tápanyagokkal rendelkezik az ember. Ha nagy dózisban szedjuk, és a szervezetnek nincs szüksége arra a pluszra, akkor enyhe mellékhatásokat tapasztalhatunk, például hányingert vagy hasmenést.

Szorongással is felveszi a harcot

A mentális problémákkal egyre több fiatal küzd, az elmúlt években pedig rengeteg olyan esemény történt, amik hatással voltak lelkünkre és elménkre. A jó hír azonban az, hogy egyre több kutatás lát napvilágot arról, hogy a táplálkozás miképp befolyásolhatja pozitívan depressziót vagy a szorongást. Egy 2019-es, tanulmányban 66 főiskolai hallgatót soroltak két csoportba, egy placebocsoportba és egy olyanba, akik valóban multivitamint szedtek.

30 nap elteltével abban a csoportban, akik étrendkiegészítőt szedtek, jelentősen csökkent a szorongás.

Olvasd el ezt is!6 élelmiszer, amiben több a C-vitamin, mint egy narancsban

Fokozza az agyműködést

A feledékenység, a gyenge koncentráció és a tanulási nehézségek az öregedés tipikus jelei. Ám a legújabb kutatások szerint a multivitaminok segíthetnek ellensúlyozni ezeket a kihívásokat azáltal, hogy élesítik az agyműködést.

A 2022-es tanulmányban 2602 felnőttet osztottak három csoportba. Az egyik csoport 500 milligrammos kakaókivonat-kiegészítőt, a másik placebót, az utolsó pedig multivitamint szedett. Miután minden csoportot három éven át követtek, a kutatók megállapították, hogy a napi multivitamin javította az agyi teljesítményt.

(Eatingwell)

A figyelmetekbe ajánljuk