idős férfi

A naponta szedett multivitamin valóban javíthatja az idősek agyműködését

A legújabb kutatás meglepő eredményei.


Bár előnyei ismertek a multivitaminoknak, a dietetikusok egyetértenek abban, hogy ezek a táplálékkiegészítők nem helyettesítik az egészséges étrendet. Mégis, bizonyos emberek körében áldás lehet, például a vegánok (akiknek nehézséget okoz, hogy elegendő B12-vitamint fogyasszanak) és a várandósok (akiknek jót tesz a több folsav) számára.

Ez is érdekelhet: 7 vitamin, amit a naponta szedniük kellene a férfiaknak

A legújabb kutatás azonban kimutatta, hogy három év multivitamin étrendkiegészítő napi szedése után az idősebb felnőttek jobb memóriát és végrehajtó funkciókat (amelyek segítik a tervezést, a koncentrációt, a figyelmet, a memóriát és a feladatmegosztást) tapasztaltak.

Majdnem minden idősebb felnőtt (és valójában minden ember) tapasztalja, hogy időnként cserbenhagyja a memóriája. Ha elfelejtesz egy találkozót, amit nem írtál be a naptáradba, vagy egy-két percre elfelejtesz egy szót teljesen normális. A súlyos kognitív hanyatlás azonban a demencia vagy az Alzheimer-kór jele lehet. Azonban az enyhe kognitív károsodásos esetek 10-15%-a demenciává alakulhat.

Jelenleg minden kilencedik 65 éves vagy annál idősebb amerikai felnőttből 1 demenciában szenved, és az arány várhatóan csak növekedni fog, mivel egyre tovább élünkl A tudósok ezért igyekeznek megérteni, miképp lehetne lelassítani az idősödést.

A tanulmányhoz a kutatók 2602 felnőttet kerestek fel, akiknek átlagéletkora 73 év volt, és nem lehettek allergiásak a kakaóra vagy a koffeinre.

Ez is érdekelhet: 4 mítosz a D-vitaminról, amit mindenkinek tudnia kellene

A kutatók véletlenszerűen három csoportba sorolták a személyeket, akiknek három éven keresztül naponta követniük kellett ezeket az utasításokat:

  • 500 milligrammos kakaókivonat-kiegészítőt szedjenek (amely egy flavanol nevű polifenolt tartalmaz),
  • multivitamin-ásványi anyag-kiegészítő szedése,
  • placebo tabletta szedése.

Egy kezdeti telefonos alapinterjú és évente legalább egy értékelés során a résztvevők számos általános tudományos kognitív tesztet is kitöltöttek.

A hároméves vizsgálat végén a tudósok összfésülték az eredményeket, és nem tapasztaltak jelentős különbséget a kakaókivonat és a placebo csoport között. A napi multivitaminhasználat azonban jobb kognícióval, végrehajtó funkciókkal és epizodikus memóriával járt együtt.

Az eredmények megerősítéséhez azonban nagyobb, hosszabb és változatosabb vizsgálatokra van szükség. Ráadásul a tablettákat szedők saját maguk jelentették, hogy követték-e a kiegészítő tervet vagy sem. (Akár füllenthettek is.)

Mégis, ez egy olyan tudásfoszlány, amely kiegészíti a korábbi adatokat a mikrotápanyagok agyi egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Rendkívül nehéz azonban általános ajánlásokat tenni a táplálékkiegészítőkre vonatkozóan minden idősebb felnőtt számára, különösen azért, mert valószínűleg csak azok számára hasznosak igazán, akiknek vitamin- vagy ásványi anyaghiányuk van.

A tanulmány azonban azt sugallja, hogy a napi multivitamin, de nem a kakaókivonat-kiegészítő segíthet az idősebb felnőttek agyának fellendítésében az öregedés során; éppen akkor, amikor a kognitív hanyatlás általában beindul. További kutatások szükségesek annak bizonyítására, hogy a táplálékkiegészítők valóban több felnőtt számára előnyösek lehetnek.

(Eatingwell)


A figyelmetekbe ajánljuk