Doctor Strange és a multiverzum

Melyek azok az ötletek, amelyeket a Marvel a tudományból kölcsönzött, és melyek azok, amelyek tiszta fikciót jelentenek?Létezhetnek más Földek is? Lehetnek más emberek is, akik nagyon hasonlítanak ránk, egy olyan bolygón, ami hasonlít a miénkhez?


Tudományos szempontból lehetséges, mert nem tudjuk, hogy valójában mekkora a mi univerzumunk. Több milliárd fényévre látunk az űrbe, de nem tudjuk, hogy mennyi tér van még odakint, azon túl, amit mi látunk. Ha még több űr van odakint, tele galaxisokkal, csillagokkal és bolygókkal, akkor egyre nagyobb az esélye annak, hogy létezik egy másik Föld. Valahol. Elég űr és elég bolygó esetén minden lehetőség valószínűvé válik. A Marvel multiverzum fikciója abból ered, hogy képesek vagyunk utazni ezek között a más Földek között. Jó oka van annak, hogy Dr. Strange-nek ehhez mágiát kell használnia, állítja a TheNextWeb által megkérdezett fizikus.

Mint mondja, Albert Einstein szerint nem tudunk a fénynél gyorsabban utazni az űrben. És bár az univerzumban való utazás egzotikusabb módjai tudományosan lehetségesek - például a féreglyukak -, nem tudjuk, hogyan lehet őket létrehozni, úgy tűnik, az univerzum nem termeli őket természetes módon, és nincs okunk azt gondolni, hogy ezek összekötnének minket egy másik Földdel, nem pedig az üres tér valamelyik véletlenszerű részével. Tehát szinte biztos, hogy ha létezik is valahol egy másik Föld, az még egy csillagász számára is elképzelhetetlenül messze van.

A Marvel multiverzuma vadnak tűnhet, de tudományos szempontból valójában túlságosan is szelíd. Túl normális. Túlságosan ismerős. Univerzumunk alapvető építőkövei - protonok és neutronok (és kvarkjaik), elektronok, fény stb. - képesek csodálatos dolgokat létrehozni, például az emberi életet. A tested elképesztő: energiagyűjtő, információfeldolgozó, minigépeket építő, önjavító. A fizikusok felfedezték, hogy univerzumunk építőköveinek képessége, hogy életformákat hozzanak létre, rendkívül ritka. Bármilyen régi építőelem nem elég.

Ha az elektronok túl nehezek lennének, vagy az atommagokat összetartó erő túl gyenge lenne, a világegyetem anyagai még csak össze sem tudnának tapadni, nemhogy valami olyan csodálatosat alkossanak, mint egy élő sejt. Vagy bármi, amit élőnek lehetne nevezni. Hogyan kapta meg a világegyetemünk a megfelelő összetevőket? Talán megnyertük a kozmikus lottót. Lehet, hogy a távcsövünk által látottnál sokkal nagyobb léptékben az univerzum más részein más építőelemek vannak. A mi univerzumunk csak egy lehetőség - egy különösen szerencsés - a vesztes szelvényekkel rendelkező univerzumok multiverzumában.

Ez a tudományos multiverzum: nem egyszerűen több a mi univerzumunkból, hanem különböző alapvető összetevőkkel rendelkező univerzumok. A legtöbbjük halott, de nagyon-nagyon ritkán felbukkan az életformák számára megfelelő kombináció. A Marvel multiverzum ezzel szemben csupán átrendezi a mi univerzumunk ismert atomjait és erőit (plusz egy kis varázslat). Ez nem elég. A kozmikus infláció létrehozhat egy multiverzumot. Ezen elképzelés szerint a tér nagy része tágul, felfúvódik, megduplázódik a mérete, pillanatról pillanatra. Spontán és véletlenszerűen, kis szigeteken az új energiamező energiáját óriási energiákkal hétköznapi anyaggá alakítja át, és kioldja azt, amit ma ősrobbanásnak látunk.

Ha ezek a nagy energiák megkavarják és újraszabályozzák az anyag alapvető tulajdonságait, akkor minden egyes szigetet egy új, más tulajdonságokkal rendelkező világegyetemnek lehet elképzelni. Egy multiverzumot hoztunk létre. Szóval létezik egy multiverzum?A tudományos módszer körforgásában a multiverzum a feltáró fázisban van. Van egy elképzelésünk, ami megmagyarázhatna néhány dolgot, ha igaz lenne. Ez teszi méltóvá a figyelmünkre, de ez még nem egészen tudomány. Olyan bizonyítékokat kell találnunk, amelyek közvetlenebbek, határozottabbak, állítja a megkérdezett fizikus.


A figyelmetekbe ajánljuk