kiégés
Shutterstock

6 tipp, hogy kevésbé érezzük magunkat mélyen januárban

Az idő hideg és esős, az éjszakák hosszúak, az ünnepi zsongásnak már tényleg vége. A január enyhén szólva is megterhelő hónap sokak számára – de mit tehetünk azért, hogy egy kicsit is javítsunk a hangulatunkon?

Az Independent kérdezett meg pár szakértőt a témában, akik elmondták a legjobb – és legkönnyebb – tippeket, hogy a január kicsit jobb hangulatban teljen.

Találjunk egy hobbit 

Egy hobbi munka- és felelősségmentes időtöltés lehet a hétköznapokban, ami segíthet abban, hogy visszarázódjunk a munkavégzésbe is.

Egy nemrégiben végzett, a stresszről és általános jólétről szóló felmérésben a résztvevők 80%-a úgy találta, hogy a hobbival töltött idő rendkívül hatékony a stressz kezelésében. További kutatások szerint azok az emberek, akiknek van valamilyen hobbijuk, kisebb valószínűséggel szenvednek rossz hangulatban és depresszióban.

Erre különösen azoknak van szükségük, akik úgy érzik, hogy túlterheltek a munkájuk és a növekvő teendőlisták miatt – egy hobbival viszont könnyen feltöltődhetünk, és még örömöt is okoz.

Ez is érdekelhet: Mikor érdemes munkahelyet váltani? Tényleg a tíz év a határ?

Nyújtózkodjunk gyakrabban 


A nyújtás egyszerű gyakorlat, de a hatása csodákra képes.

Ahhoz, hogy a testünk felébredjen egy pihentető alvás vagy egy hosszabb ülés után, szinte automatikusan kinyújtózkodunk. Ezzel a gyakorlattal készítjük fel a testünket az aktivitásra vagy a munkára. Ezeket az automatizmusokat nevezzük természetes „pandikulációnak" – az ásítás, a karok kinyújtása, a hátunk meggörbítése felébreszti a testünket azzal, hogy megfeszítjük az izmainkat.

Érdemes a gyakorlatokat tudatosabbá tenni, mozgassuk át magunkat gyakrabban, hogy testileg és szellemileg is kicsit magunkhoz térjünk a nap folyamán.

Állítsunk fel egészséges​ határokat

Próbáljuk megszeretni a korlátokat, azaz szabjunk határokat.

Ezeket gyakran negatív dologként kezeljük, de a korlátoltság helyett gondoljunk inkább a kiegyensúlyozottságra.

Ha képesek vagyunk határokat felállítani, és betartani azokat, akkor megszabadulunk egy csomó stresszel járó folyamattól, és nagyobb időt fordíthatunk a fontosnak tartott dolgainkra .

Ne kezdjük el összehasonlítani magunkat 

Vegyük észre, ha valami nincs jó hatással ránk mentálisan. Ilyen például az a gyakori működés, amikor elkezdjük magunkat vagy a munkánkat – vagy bármit – összehasonlítani, ami miatt hiányérzetünk van, vagy kevésbé vagyunk megelégedve magunkkal.

Ehelyett szánjuk inkább magunkra az időt, és keressük azt, ami boldoggá vagy motiválttá tesz minket – ahelyett, hogy mások teljesítményén stresszelnénk.

Tudatos és egészséges hírfogyasztás


Jó ötlet, ha minimalizáljuk a potenciális stresszfaktorokat. Ezeknél az egyik jelentős tényező az állandó hírkövetés.

Akár a közösségi médiát görgetjük, akár a szorongást keltő 24 órás hírcsatornákat figyeljük, fontos, hogy a híreket egészséges módon fogyasszuk. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt a tájékozottság és a már túlterhelő állapot között.

Jó ötlet, ha a hírfogyasztást a nap folyamán meghatározott időpontokra korlátozzuk, ami lehetőleg ne akkor legyen, amikor éppen pihennénk.


A figyelmetekbe ajánljuk