kiégett kapcsolat, pár veszekedik illusztráció

A szakítás szélén – 5 jel, hogy egy kiégett kapcsolatban élsz

Honnan tudod, hogy mikor van vége a kapcsolatodnak? Sosem könnyű beismerni, hogy kiégett a kapcsolatod, különösen akkor nem, ha sok időt és energiát fektettél abba, hogy működjön. Persze nem kell könnyelműen döntened. Azonban nem számít, hogy a szüleid, a barátaid, vagy akár a párod részéről mekkora nyomás nehezedik rád, hogy működjön a dolog, néha a legegészségesebb dolog, ha továbblépsz. Íme öt jele annak, hogy teljesen kiégtél a kapcsolatodból, és lehet, hogy itt az ideje, hogy elengedd.


 Azok az aranyos kis furcsaságok már nem is annyira aranyosak

Ha a partnered sajátosságai már nem bűvölnek el, és azon kapod magad, hogy a szokásait folyamatosan felírod a fejedben lévő „ez idegesít-listára", az annak a jele lehet, hogy kiégtél a kapcsolatból.

Ha zavarnak dolgok érdemes megbeszélni a másikkal ahelyett, hogy elfojtanád őket. De ha eljutsz arra a pontra, amikor már nem vagy hajlandó beszélni róla, vagy egyáltalán felhozni a témát nem túl jó jel. Az egészséges kommunikáció ugyanis elengedhetetlen a tartós partnerséghez, legyen szó akár a problémák megbeszéléséről, akár csak a kapcsolatteremtésről.

Ez is érdekelhet: A megcsalás pszichológiája ─ miért lépnek félre az emberek?

Folytonos harcok

Bizonyos mennyiségű konfliktus minden kapcsolatban normális, sőt, akár pozitív jelzője is lehet annak, hogy még mindig azon vagytok, hogy dolgozzatok a dinamikán. De amikor a veszekedés vak üvöltözésbe torkollik, amikor már nem figyeltek egymásra, és úgy tűnik, nem tudtok egymás szemébe nézni, az már nagyobb aggodalomra ad okot.

A veszekedés, különösen, ha kezdetben nem volt jellemző, általában azt jelzi, hogy az egyik vagy mindkét ember nem érzi magát meghallgatva, ezért kiabál, hogy a másik meghallgassa. Ám amennyiben ez folyamatos, és nem vezet jobb kommunikációhoz, kompromisszumhoz vagy megoldáshoz, akkor lehet, hogy ideje bedobni a törölközőt.

Az együtt töltött idő gondolatától fáradtnak érzed magad

Nagyon fontos, hogy időt szánj magadra, ha van egy partnered: szükséged van térre és autonómiára, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden igényed kielégül, és hogy elkerüld a bosszúságot. Ha azonban azon kapod magad, hogy aktívan kerülöd a minőségi időt a pároddal, mert bosszúsnak vagy fáradtnak érzed magad – és a feltöltődésre szánt egyedüllét sem segít –, az értelemszerűen annak a jele, hogy valami nincs rendben.

Mások a képben

Megnézni mást teljesen normális, sőt egészséges is lehet. Az emberek különböző határokat szabnak annak, hogy mit tekintenek megcsalásnak, de természetes, hogy más embereket is vonzónak találunk. Ha ez azonban túllépte a számodra normális mértéket – ha állandóan másokat fixírozol, flörtölsz, elképzelted, hogy hátramész a pultosnővel –, akkor lehet, hogy mentálisan kijelentkeztél a jelenlegi kapcsolatodból, és készen állsz valaki vagy valami újra.

Szexualitás

Természetesen a nemi vágyaknak is vannak hullámvölgyei – a libidó számos tényezőtől függ, a mentális egészségi problémáktól kezdve az alvásproblémákon át az általános stresszig. De ha még azután sem érzed többé a vonzalmat, hogy megpróbáltad helyreállítani a szexuális életed a partnereddel, akkor itt az ideje, hogy továbblépj!

A figyelmetekbe ajánljuk