A megcsalás pszichológiája ─ miért lépnek félre az emberek?
A szakemberek összeszedtek néhány pszichológiai okot, amiért a párok megcsalhatják egymást.


A megcsalás az egyik fő válási és szakítási ok a felmérések alapján. Forrása lehet a párkapcsolati erőszaknak és a rossz mentális egészségnek, depressziót és szorongást okozva. A kapcsolatok 20-25 százalékában történik megcsalás. Az adatok nem mutatnak különbséget a nemek között.

Egy tanulmányban 500 olyan heteroszexuális főt bevonva, aki csalt már meg valakit párkapcsolatban, próbálták felderíteni a mögötte meghúzódó indokokat. Ezek a következők:

1. Amikor eltűnik a szerelem: a résztvevők háromnegyede vallotta azt, hogy már nem volt szerelmes partnerébe, amikor megcsalta őt.

2. A változatosság kedvéért: ezt is a kutatásban résztvevők háromnegyede jelölte meg megcsalás indokaként. Érdekesség, hogy több férfi szavazott erre a lehetséges okra.

3. Elhanyagolás érzése miatt: sok ember azért csalja meg párját, mert úgy érzi, hogy elhanyagolta őt. A figyelem hiányára azonban több nő panaszkodott, mint férfi.

4. A szituáció hozta így: ezt az okot is rengeteg résztvevő jelölte meg. Ilyen lehet az, ha valaki ivott például és úgy csalt meg valakit. Ez a férfiakra inkább jellemző volt, mint a nőkre.

5. Önbizalom növelés gyanánt: a megcsalók több mint fele gondolta azt, hogy önbizalomnövelésre van szüksége és ezt a jelenlegi partnerétől nem kaphatja meg.

6. Düh miatt: van, aki bosszúból csal, ez a megcsalók 40 százalékát jellemezte.

7. Az elköteleződés hiányzik: a résztvevők majdnem fele vallotta azt, hogy az elköteleződés hiánya is szerepet játszott a megcsalásban.

8. Szexuális vágyak: noha ezt a lehetőséget is több férfi jelölte meg, mint nő, valamint a válaszadók egy harmadát jellemezte, előfordulhat, hogy valaki a nemi életével nem elégedett, és emiatt csalja meg partnerét.

(Forrás: Psychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk