Egy ember ül a földön és fogja a fejét.

A fiatalkori mentális betegségek később súlyos memóriaromlást okozhatnak

Minél több mentális problémával küzdenek az emberek fiatalabb korukban, annál súlyosabb lesz a későbbi memóriaromlásuk.


A korai életkorban jelentkező depressziós epizódok összefüggnek a későbbi memóriavesztéssel – derül ki egy kutatásból.

A 20-as, 30-as és 40-es éveikben depresszióval és szorongással küzdő emberek esetében az 50-es éveik során nagyobb eséllyel alakulhatnak ki súlyosabb memóriaproblémák.

A tanulmány szerint a depresszió későbbi életkorban demenciához vezethet. A szóban forgó mentális betegségek mihamarabbi kezelése segíthet csökkenteni a memóriaproblémákat és a demencia kockázatát.

Az olyan módszerek, mint a meditáció, a testmozgás és az erős kapcsolatok fenntartása mind rendkívül jótékony hatásúak.

Dr. Darya Gaysina, a tanulmány társszerzője elmondta:

Azt találtuk, hogy minél több depressziós epizódot élnek át az emberek felnőttkorukban, annál nagyobb a kognitív károsodás kockázata későbbi életük során. Ez a megállapítás rávilágít a depresszió hatékony kezelésének fontosságára, hogy megelőzzük a hosszú távú negatív kimenetelű, visszatérő mentális egészségügyi problémák kialakulását.

A következtetések egy olyan tanulmányból származnak, amely több mint 18 000 1958-ban született csecsemőt követett nyomon, akiket felnőttkorukig vizsgáltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél több mentális egészségügyi problémával küzdöttek az emberek fiatalabb korukban, annál súlyosabbak voltak a memóriaproblémáik a későbbi életükben.

Egyetlen depressziós vagy szorongásos epizódnak később alig volt hatása. Azonban két vagy három epizód a 20-as, 30-as vagy 40-es éveikben összefüggött az 50-es évekbeli rosszabb memóriafunkciókkal.

Amber John, a tanulmány első szerzője elmondta:

Korábbi kutatásokból tudtuk, hogy a felnőttkor közepén és a késő felnőttkorban tapasztalt depressziós tünetek előre jelzik az agyi funkciók későbbi életkorban bekövetkező romlását, de meglepődtünk, hogy a felnőttkorban fellépő három évtizedén át tartó depressziós tünetek mennyire egyértelműen a középkorban bekövetkező rosszabb memóriafunkciók fontos előrejelzői. Ez a kutatás egyfajta vészjelzés, hogy tegyünk meg mindent a mentális egészségünk védelmében, például tartsunk fenn erős kapcsolatokat a barátainkkal és a családunkkal, kezdjünk el mozogni vagy gyakoroljuk a mindfulness meditációt – mindezek bizonyítottan javítják a mentális egészséget.

Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk