black shark underwater photo

A tigriscápák és a nagy fehér cápák kihasználják a védett halászati tilalmi övezeteket, és hatalmasra nőnek.


Egyre több megacápa úszik a vizekben, köszönhetően annak, hogy egyre nagyobbra nőnek ezek az állatok. Az átlagosnál egyharmaddal hosszabb tigriscápákról, és a Hawaiinál valaha feljegyzett legnagyobb - akár hat méteres - fehér cápákról beszélünk. Ez viszont meglepő módon nem egy horrorsztori kezdete, ellenkezőleg.

A védett, halászatmentes övezeteknek köszönhetik ugyanis az állatok azt, hogy ekkora óriási méreteket érnek el. A cápák kihasználják az ilyen területeken található új bőséges táplálékforrásokat. A szupernövekedés részben az új cápavédelmi intézkedések létrehozásának is tulajdonítható. Ez azért jó, ugyanis a cápák veszélyeztetettek.

Így viszont a mega tigriscápák új nemzedéke is világra jöhet. Nemrég például egy Kamakai nevű, majdnem 5 méter hosszú tigriscápát láttak egy cápavédelmi területen Francia Polinézia partjainál. Ezek a különleges példányok ezeken a védett területeken biztonságos menedékre lelhetnek, sikeresen fejlődve más, hasonló méretű egyedeket létrehozva.

Ugyanakkor ami kissé ijesztővé teszi talán őket, hogy ezek a megacápák úgy tűnik, hogy falkában járnak. Bár egyelőre még nem sikerült őket eleget tanulmányozni, de a National Geographic új dokumentumfilmje lencsevégre kapott egy megacápák által elfogyasztott bálnatetemet.

A tetem komolyabb vizsgálata elárulja, hogy valószínűleg legalább három megacápa kellett ahhoz, hogy el tudjanak bánni az óriási állattal, ráadásul messziről érzékelniük kellett a közeledését. Remélhetőleg a jövőben ezeknek a halászatmentes övezeteknek köszönhetően egyre többet megtudunk róluk.

Egy biztos, egyelőre még mindenki megnyugodhat, nem kell attól tartani az eddigi róluk szerzett információ alapján, hogy egy nap óriáspolipokkal fognak összecsapni, meg repülőgépeket reptében megenné. Ugyanakkor persze ártani nem árt felkészülni az ilyen esetekre a megfelelő szakirodalom mentén.

(Forrás: Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk