Insight marsjáró

Marsi haláltusa: úgy tűnik, a NASA marsjárója most tényleg feladta

NASA bejelentette, hogy az InSight földi irányítócsoportja már nem tud kapcsolatba lépni a marsszondával, úgy néz ki, hogy napelemei végleg lemerültek.


Amikor a látszólag megölhetetlen leszállóegység 2018-ban sikeresen landolt a Mars felszínén, a világ ujjongott. Eredeti küldetése csak egy évre szólt, de az InSight figyelemre méltó módon most már elképzelhetetlenül sokáig, négy évig bírta, fáradhatatlanul gyűjtve felbecsülhetetlen értékű szeizmográfiai adatokat és még sok minden mást.

A NASA azonban most bejelentette, hogy bár a további kommunikációra nem nagyon van remény, azért továbbra is figyelik, hátha sikerül fogniuk a marsszonda jelzését. Az InSight utoljára december 15-én lépett kapcsolatba a Földdel.

Ez is érdekelhet: Ha már költöznünk kell, a Hold jobb választás, mint a Mars

Az űrügynökség már korábban is jelezte, hogy a marsszonda nyáron befejezi működésének tudományos szakaszát, mert napelemei a porosodás miatt egyre kevesebb áramot termelnek, szeizmométere csak júliusig tudja regisztrálni a marsrengéseket. De arról is előre tájékoztattak, hogy a missziót formálisan az év végén szüntetik meg.

A marsjáró a négy év alatt több mint 1300 marsrengést észlelt, illetve feltérképezte a bolygó rengésveszélyes területei.

Az operátorok minden trükköt kipróbáltak, hogy a leszállóegységet életben tartsák, de úgy tűnik, hogy az InSight véglegesen menthetetlen.

Láttam a küldetés indítását és érkezését, és miközben egy űreszköztől való búcsúzás mindig szomorú, az InSight által végzett lenyűgöző kutatások okot adnak az ünneplésre

– nyilatkozta Thomas Zurbuchen, a NASA washingtoni tudományos missziós igazgatóságának helyettes vezetője, majd hozzátette, a szondától kapott szeizmikus adatok nemcsak a Marsról, hanem más sziklás égitestekről, köztük a Földről is rengeteg információval szolgálnak.

Tekintettel mindarra, amin az InSight keresztülment, talán itt az ideje, hogy végre elengedjük, és megkapja a megérdemelt pihenést. De ki tudja, talán még egyszer meglep minket.

A NASA két másik működő marsjárója, a Curiosity és Perseverance továbbra is gőzerővel dolgozik.

(Futurism/MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk