A NASA Mars-szondájának rég le kellett volna állnia, de a robot nem adja fel

Illusztráció.

A NASA Mars-szondájának rég le kellett volna állnia, de a robot nem adja fel

A NASA már több mint egy éve arra számított, hogy az InSight nevű Mars-szonda leáll, de egy sor szerencsés véletlen végül segített a bátor eszköznek életben maradni.


A NASA már 2021 júniusa óta készült a leszállóegység leállására, a szakértők már akkor azt jósolták, hogy az idén tavaszra kikapcsol. Májusra azonban a NASA ismét kitolta a leállást, és frissített előrejelzésük szerint nyár végi – vagy ha ez nem jönne össze, akkor 2022 végi leköszönést prognosztizálnak .

A műveleti frissítések és a szerencsés véletlen azonban mindvégig életben tartották az InSightot.

2021 óta egy kicsit változtattunk a műveleteken, és volt egy kis marsi időjárás is, ami szerencsés számunkra, mert nem voltak nagy porviharok vagy ilyesmi

– mondta Chuck Scott, az InSight projektvezetője a Space.com-nak.

A Mars jelenleg egy porviharos időszak közepén van, ami általában kiütne egy olyan leszállóegységet, mint az InSight, mivel a por összegyűlik a napelemtábláin, és arra kényszeríti, hogy áram nélkül maradjon. Scott szerint azonban ez a porviharszezon a vörös bolygón szokatlanul nyugodt volt.

A Marshoz képest kellemes időjárás ellenére azonban az InSight a palliatív ellátás robotizált változatában van, tehát a Földön lévő kezelői átprogramozzák, hogy békésen köszönjön le ahelyett, hogy biztonsági üzemmódba lépne. Scott elmondta, hogy a 2018-as első leszállás óta az InSight energiatermelése fokozatosan csökkent, és jelenleg az eredeti kapacitásának mindössze tizedét éri el.

Az egyik projektvezető szerint minden alkalommal, amikor egy vihar lecsap, „le fog esni", és végül egy ilyen vihar teljesen ki fogja kapcsolni.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk