A NASA Perseverance nevű marsjárója.

Komoly mérföldkő: a NASA marsjárója megérkezett a vörös bolygó ősi folyójához

A NASA Perseverance nevű marsjárója történelmi tettet hajtott végre.


A Perseverance biztonságban megérkezett a vörös bolygó egy ősi folyódeltájának maradványaihoz a 45 kilométer széles Jezero-kráter talaján – jelentette be április 19-én a NASA.

A missziócsoport tagjai szerint a delta „valóságos geológiai lakoma" lesz a Perseverance számára, amely a megkövesedett marsi élet jeleire vadászik.

Most, hogy a rover a térségben van, a következő feladata az lesz, hogy részletesebb képeket készítsen, amelyekből kiderül, hol lehet a legjobban feltárni ezeket a fontos kőzeteket.

A Perseverance 2021 februárjában landolt a Jezero-kráter belsejében, amely a misszió tudósai szerint évmilliárdokkal ezelőtt egy tó és egy folyó deltájának adott otthont. Az ilyen körülményeknek kedvezőnek kell lenniük a mikrobák számára, ami azt jelenti, hogy a deltavidék kiváló terület a marsi élet jelei után kutatóknak.

A rover a Marson töltött első egy éve alatt a leszállóhelyétől kissé délre és nyugatra dolgozott, de nemrég visszatért a deltavidékre. A Perseverance körülbelül egy hétig délnyugat, illetve nyugat felé halad majd, hogy kitalálja, hogyan lehet a legjobban felfedezni a delta ezen foltját.

A Perseverance adatai arra utalnak, hogy a delta lerakódásai körülbelül 40 méterrel a kráter feneke felett vannak, és a JPL közleménye szerint a csapatok két lehetőséget fontolgatnak. Az előnyben részesített útvonal a „Hawksbill Gap" becenévre hallgató régión keresztül vezet, mivel úgy tűnik, hogy rövidebb idő alatt elérhető.

De egy tartalék lehetőség, a „Cape Nukshak" is rendelkezésre áll arra az esetre, ha az elkövetkező napok adatai azt mutatják, hogy ez biztonságosabb útvonal.

A rover nagyjából hat hónapot tölt majd azzal, hogy begyűjtsön nyolc darab mintát Delta Front nevű manőverező kampány során.

A JPL illetékesei hozzátették, hogy a Perseverance a vártnál egy hónappal korábban kezdte meg második tudományos kampányát, köszönhetően a továbbfejlesztett autonóm veszélyfelismerő rendszerének, amely lehetővé teszi számára, hogy kikerülje a Jezero-kráterben lévő akadályokat, például az éles sziklákat, krátereket és homokgödröket.

Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk