A Mars.

Illusztráció.

Ezüstös szemetet észlelt a vörös bolygón a NASA marsjárója

Június 13-án a NASA Perseverance roverje lefotózott egy fényes ezüstszínű tárgyat, amely két szikla közé ékelődött a vörös bolygó Jezero-kráterének padlóján.


Ez az űrszemét nem őshonos a Marson; a Perseverance a Földről hurcolta el – közölték a rover kezelői.

A csapatom valami váratlan dolgot szúrt ki: ez egy hőtakaró darabja, amely szerintük a leszállófokozatomból származhat, a rakétahajtású sugárhajtóműből, amely 2021-ben, a leszállás napján leállt

– írták a Perseverance csapat tagjai a rover Twitter-fiókján keresztül.

Az a fényes fóliadarab egy hőtakaró része – egy olyan anyag, amelyet a hőmérséklet szabályozására használnak. Meglepő, hogy ezt itt találtuk: az ereszkedő szakaszon körülbelül 2 km távolságra zuhant le. Ez a darab azután landolt itt, vagy a szél fújta ide?

– tették hozzá egy másik tweetben, amelyen a takaródarab közeli képe látható.

Nem ez az első alkalom, hogy a NASA egyik marsi eszköze egy földi alkatrészt talál meg. Április 19-én az apró Ingenuity helikopter átrepült a rover hátsó burkolata és ejtőernyője felett, és elképesztő képeket készített különböző szögekből.

Ezek a légi felvételek segítenek a mérnököknek felmérni a hátsó burkolat és az ernyő teljesítményét és állapotát, ami a NASA illetékesei szerint nagy segítséget jelenthet a jövőbeli Mars-küldetések tervezésében.

A Perseverance az ősi marsi élet jeleire vadászik, és mintákat gyűjt a Földre való jövőbeli visszatéréshez. A Jezero évmilliárdokkal ezelőtt egy tónak és egy folyódeltának adott otthont, ezért kiváló hely az ilyen munkák elvégzésére.

Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk