mars bolygó

Nagy meglepetés érheti a jövő marslakóit beszélgetés közben

A tudósok érdekes felfedezést találtak a hangsebesség mértékéről a Marson. Mindez a Perseverance marsjárónak köszönhető, ami a tanulmányozta a vörös bolygó légkörét, amely mint kiderült, nagyon különbözik a földitől.

A felfedezés azért is fontos, mert különös következményei lehetnek a jövőben a kommunikációra nézve, ha az emberiség eljut a Marsra.

Az eredmények arra utalnak, hogy a Mars légkörében való beszélgetés még furcsán is alakulhat, mivel a magasabb hangok gyorsabban terjednek, mint a mély hangok. Nem mintha ezt az emberek kipróbálhatnák majd, hiszen a Mars légköre nem lélegezhető, de azért különös belegondolni.

Az eredmények a Mars felszínén tapasztalható magas hőmérséklet-ingadozásról fakadnak, ami miatt további vizsgálatokat tesz majd szükségessé. A felfedezést egyébként Baptiste Chide jelentette be, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium bolygókutatója az 53. Hold- és bolygókutatási konferencián.

A hangsebesség nem univerzális állandó. Változhat, attól függően, hogy milyen sűrűségű és hőmérsékletű közegben halad át; minél sűrűbb a közeg, annál gyorsabban halad.

Ezért van az, hogy a hang 20 Celsius-fokos légkörünkben másodpercenként körülbelül 343 métert tesz meg, de vízben 1480 méter/másodperc sebességgel, acélban pedig 5100 méter/másodperc sebességgel is halad.

A Mars légköre sokkal vékonyabb, mint a Földé, körülbelül 0,020 kg/m3, míg a Földé 1,2 kg/m3 . Ez már önmagában azt jelenti, hogy a hang másképp terjedne a vörös bolygón.

De a légkörnek a felszín feletti, bolygóhatárrétegnek nevezett rétege további bonyodalmakat okoz: napközben a felszín felmelegedése konvektív feláramlásokat hoz létre, amelyek erős turbulenciát okoznak.

Ezt mérte fel a Perseverance a mikrofonjaival, amelyek segítségével hallhatjuk a Mars hangjait, és egy lézerrel, amely tökéletesen időzített zajt tud kiváltani. Chide és csapata megmérte a lézer elsütése és a SuperCam mikrofonhoz 2,1 méteres magasságban érkező hang között eltelt időt, hogy megmérje a hang sebességét a felszínen.

Az eredmények alátámasztják a Mars légköréről eddig ismert ismereteink alapján készített előrejelzéseket: a hangok a felszín közelében nagyjából 240 méter/másodperc sebességgel terjednek a légkörben. A marsi körülmények azonban olyan szokatlan furcsaságot eredményeznek, amilyet eddigi ismereteink szerint sehol máshol nem láthatunk a Naprendszerben.

A 240 Hertz feletti frekvenciákon a szén-dioxid-molekulák ütközéssel aktivált rezgésmódjainak nincs elég idejük „relaxálni", vagyis visszatérni eredeti állapotukba.

Ennek eredménye, hogy a hang magasabb frekvenciákon több mint 10 méterrel gyorsabban terjed másodpercenként, mint alacsony frekvenciákon.

Ez a kutatók szerint „egyedülálló hallásélményt" eredményezhet a Marson, mivel a magasabb hangok hamarabb érkeznek meg a hallgatóhoz, mint a mélyebbek.

Tekintettel arra, hogy a közeljövőben a Marsra utazó űrhajósoknak nyomás alatt lévő űrruhát kell viselniük, amelyhez kommunikációs berendezés is tartozik, vagy nyomás alatt lévő lakómodulokban kell élniük, ez valószínűleg nem jelent majd rögtön problémát – de a sci-fi-írók számára egy szórakoztató koncepció lehet.

(ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk