Újra repült és fotózott a NASA Mars-helikoptere
Megy, mint a karikacsapás: már manőverezett is a Mars-helikopter

Újra repült és fotózott a NASA Mars-helikoptere

Sziporkázik a kis szerkezet.

Nem tétlenkedik az Ingenuity: újabb sikeres felszállást hajtott végre.

A harmadik repülés értelemszerűen már jóval bonyolultabb volt elődjeinél. Mint ismert, kezdésnek az 1,8 kilós Mars-helikopter először három, majd öt méterre emelkedett, ahol 5 fokos dőlésszögben 2 métert repült oldalra, ott pedig több forgással képeket is készített minden irányból.

Most rákapcsolt a szerkezet: összesen 80 másodpercet töltött a levegőben és 50 méterre elhagyta a felszállási helyszínt és összesen 100 métert haladt. ,A repülési sebessége is jócskán megnőtt: 0,5 m/s-ról 2 m/s-ra (7,2 km/h).

Az oldalirányú repülés közben a kamerákkal felszerelt Ingenuity már új landolási helyszínt is keresett magának, amelyet a későbbi küldetésekben használna (az eddigi landolási zóna a Wright Brothers Field volt).

Apropó kamerák: az Ingenuity már el is küldte az első színes fényképét, rajta a Perseverance nyomaival.

Kilátás 5,2 méterről

NASA / JPL-Caltech

A Mars-helikopterre a következő két hétben még két repülés vár, hogy aztán befejezettnek nyilvánítsák küldetését, hogy a Perseverance tovább állhasson.

Mint ismert, február 18-án, 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance Mars-járója, amit bátran lehet történelmi eseménynek nevezni. Minderről az egész világsajtó beszámolt, és milliók követték élőben a „a rettegés hét percének" nevezett leszállást.

Azóta a NASA folyamatosan újabb és újabb egyedülálló információkkal szolgált a Perseverance kalandjáról, és készülőben volt a következő nagy durranás is: az Ingenuity nevű kísérleti Mars-helikopter is a bolygóra érkezett, amelyet a Perseverance húsvétkor, egy hét alatt „csomagolt ki" magából. Kezdetben kisebb fejvakarást okozott a szerkezet a NASA munkatársainak, ugyanis 470 millió kilométer távolságból kellett a helikopter szoftverét frissíteni, ám végül mégis történelmet írtak, hiszen a magasba emelkedett a Mars-helikopter.


A figyelmetekbe ajánljuk