A NASA Ingnuity mars-helikoptere.

A NASA marsjáró-helikopterével ismét gondok vannak, és bár egy ötletes megoldással sikerült meghosszabbítani az élettartamát, a napjai valószínűleg meg vannak számlálva.


A NASA az Ingenuity helikopterről szóló frissítésében megjegyezte, hogy a CalTech-ben működő Jet Propulsion Laboratory múlt héten elvesztette a kapcsolatot a helikopterrel, amikor a napelemtáblákon felgyülemlett por megnehezítette a gép forgószárnyas feltöltését és a kommunikációt a Perseverance roverrel, amellyel a vörös bolygóra utazott.

A NASA azonban rájött, hogy a Perseverance egy napra történő kikapcsolása lehetővé teszi, hogy a marsi napfelkeltekor újrainduló Ingenuity jelére hangolódjon, és ez a húzás kifizetődött: a két összekapcsolt marsi jármű a remélt módon kapcsolatba lépett egymással.

Sajnos, ahogy a NASA a kísérletről szóló blogbejegyzésében fogalmazott, „egy rádiókapcsolat még nem jelenti azt, hogy az Ingenuity túl van a nehezén".

Ahogy a Mars belép a tízhetes télbe, a porfelhalmozódás problémája továbbra is jelentős kihívást jelent majd, mert ha és amennyiben ismét előfordul egy ilyen leállás, az Ingenuitynek gondot okoz majd a felmelegedés a vörös bolygó mindenütt hideg telében.

A további leállások elkerülése érdekében a NASA kidolgozott egy tervet, amely lehetővé teszi az apró helikopter számára, hogy amikor a Nap fent van, akkumulátortöltést gyűjtsön, amikor pedig lent van, kevesebb akkumulátort használjon, csökkentve a küszöbértéket, amikor a Mars hideg téli éjszakáin bekapcsolja a fűtőberendezését.

Mindezek ellenére a NASA már hónapok óta afelé a szerencsétlen időpont felé tekint, amikor a szeretett négykilós helikopter – amely már jócskán túlhaladta a várható élettartamát – elküldi utolsó adását.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk