NASA Mars-helikopter első repülés
Döcögősen indult, de végül felszállt a történelem első űreszköze egy idegen bolygón.

Mint ismert, február 18-án, 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance Mars-járója , amit bátran lehet történelmi eseménynek nevezni. Minderről az egész világsajtó beszámolt, és milliók követték élőben a „a rettegés hét percének" nevezett leszállást.

Azóta a NASA folyamatosan újabb és újabb egyedülálló információkkal szolgált a Perseverance kalandjáról, és készülőben volt a következő nagy durranás is: az Ingenuity nevű kísérleti Mars-helikopter is a bolygóra érkezett, amelyet a Perseverance húsvétkor, egy hét alatt „csomagolt ki" magából.

Az Ingenuity akkori feladata már a kezdetekben is kőkemény volt: a napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drónnak túl kellett élnie a jéghideg marsi éjszakát, ahhoz, hogy az első eszköz legyen , amely idegen bolygón repül. Végül ezt sikeresen teljesítette, ám kisebb bonyodalommal kellett megküzdenie a földi irányításnak.

470 millió kilométer távolságból kellett a helikopter szoftverét frissíteni.

Ez még a NASA szakembereinek is kihívást jelentett. De a repülés többszöri halasztását követően is kitartottak amellett, hogy a teszt nincs veszélyben.

Végül igazuk lett:

az Ingenuity elhagyta a Mars talaját, és a levegőbe emelkedett pár másodpercre, hogy aztán ismét landolhasson a bolygó felszínén.

Ezzel pedig történelmet írtak, hiszen ahogy írtuk, most először repült fel egy űreszköz egy idegen bolygón.

Mindez amerikai keleti parti idő szerint hétfőn hajnali 3 óra 30 perckor történt, amelyről a NASA csak órákkal később értesült a hatalmas távolság miatt. Azóta már felvételek is érkeztek: a lebegés pillanatáról először egy fekete-fehér fotót, majd egy rövid videót is küldött a Mars-helikopter.

Az Ingenuity árnyéka

NASA

Az Ingenuity összesen 20 másodpercet lebegett 3 méteres magasságban, majd másodpercenként egy métert ereszkedve ért földet. A legnagyobb veszélyt a landolást jelentette, hiszen ha nem a talpára érkezett volna a szerkezet, véget ért volna a marsi kalandja.

A NASA közlése szerint, mindez csak a kezdet hiszen a tervek szerint összesen öt, fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani egy hónap alatt és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni.

Akkor sem történik tragédia, ha mindez nem jön össze: a NASA csupán arra volt kíváncsi, hogy lehetséges-e repülni a Marson, ami a későbbiekben nagy segítség lehet a következő missziókban.


A figyelmetekbe ajánljuk