marihuáns brownei levéllel
Fotó: Shutterstock

​Túl sok gyerek szokott rá a marihuánás sütikre

Egy nemrég közzétett tudományos tanulmány szerint az elmúlt években közel 15-szörösére ugrott a véletlenül kannabiszból készült ehető ételeket fogyasztó amerikai gyerekek száma, mivel egyre több államban legalizálták a marihuána szabadidős használatát.


Az egészségügyi tisztviselők által vezetett nyilvántartás szerint 2017-ben alig több mint 200 ötéves vagy annál fiatalabb gyermek fogyasztott kannabiszt tartalmazó élelmiszert, míg 2021-ben már több mint 3050 ilyen eset fordult elő − olvasható a Pediatrics című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban.

A gyakran édesség, csokoládé vagy süti formájában árult ehető készítmények vonzónak tűnnek a gyerekek számára, de kis testsúlyuk miatt komoly károkat okozhatnak bennük.

Ha tovább olvasnál: A kannabisz-fogyasztók többször kerülnek kórházba

Míg a tanulmány ötéves időszakában a gyermekek által elfogyasztott mintegy 7000 ilyen esetből nem jelentettek halálesetet, a gyermekek mintegy 8 százalékánál intenzív osztályra kellett szállítani, míg közel 15 százalékuk kórházi kezelésre szorult. Az érintett gyermekek átlagéletkora három év volt.

A gyermekek tünetei közé tartozott a központi idegrendszer depressziója, beleértve a kómába esést, a tachycardia és a hányás. Intravénás folyadékpótlással kezelték őket. A vizsgálat 2017-es kezdetekor a rekreációs célú marihuána csak 8 amerikai államban és Washingtonban volt legális, míg 2022 májusának végén már 18 államban.

Ez is érdekelhet: A rendszeres kannabisz-fogyasztóknak csökken az IQ-juk

s\u00fctik \u00e9s sz\u00e1r\u00edtott marihu\u00e1na

Fotó: Shutterstock

Ezek a növekedések feltehetően azzal függenek össze, hogy egyre több állam engedélyezi a kannabisz felnőttkori, rekreációs célú használatát

− írták a tanulmány szerzői.

Mivel a lenyelések több mint 90 százaléka otthon történik, a kutatók felhívták a gondozók figyelmét, hogy a kannabisztermékeket zárt tárolóedényekben, a gyermekek számára ismeretlen helyen kell tárolni.

A kannabisztermékeket nemcsak gyermekbiztos csomagolásban kell elhelyezni, hanem átlátszatlan csomagolásban, egyszerű címkével ellátva. Ezenkívül egyértelmű figyelmeztető címkéket kell elhelyezni a terméken a túlzásba vitt használat ellen

− olvasható a tanulmányban.

Néhány amerikai állam, köztük Kalifornia, már bevezetett ilyen intézkedéseket, de nincsenek egységes törvények a kannabisztermékek csomagolására vonatkozóan.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk