Hollandia.

Ezért tiltják be Hollandiában a nevetőgázt

A holland kormány betiltja a nevetőgázként ismert dinitrogén-oxid használatát, mivel aggodalmak merültek fel a fiatalokra leselkedő egészségügyi kockázatok miatt.


A januárban életbe lépő tilalom értelmében a gáz megvásárlása, eladása és birtoklása illegális. A hatóságok szerint azonban gyógyászati célokra és az élelmiszeriparban továbbra is használható.

A kormány azt is reméli, hogy a tiltás csökkenti a kábítószerrel kapcsolatos közúti balesetek számát. A TeamAlert közlekedésbiztonsági megfigyelő szervezet szerint a nevetőgáz az elmúlt három évben 1800 balesetben játszott szerepet Hollandiában.

Majdnem napi kettő, ezek a számok igazán megdöbbentettek minket

– mondta Maartje Oosterink, a TeamAlert munkatársa az AD újságnak a hónap elején.

A népszerű legális kábítószer az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a klubokba járók és a fesztiválozók körében, és gyakran más drogokkal, például az MDMA-val (ecstasy) vagy a ketaminnal együtt használják.

Ez is érdekelhet: A szakemberek kis dózisú nevetőgázzal kezelnék a depressziót

A gázt többnyire kis fémdobozokban árulják, amelyeket a belélegzés előtt lufikba ürítenek.

A Trimbos Intézet szerint a holland bulizni vágyók több mint 37%-a használ rendszeresen nevetőgázt – főként fiatalok.

De komoly aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a depresszív típusú szer milyen hatással van az agyra és a szervezet reakciójára. Az erős, rendszeres használat vitaminhiányhoz is vezethet, ami maradandó idegkárosodást és tartós bénulást okozhat.

Dilan Yeşilgöz igazságügyi miniszter szerint a tilalom lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy azonnal intézkedjen, ha valakinél nitrogén-oxid gázpalackokat találnak a járművében.

A kábítószer növekvő népszerűségével kapcsolatos aggodalmak túlmutatnak Hollandián.

Angliában a 16-24 évesek körében a kannabisz után ez a leggyakrabban visszaélésszerűen használt szer. A múlt hónapban az Egyesült Királyság belügyminisztériuma a visszaélésekkel kapcsolatos aggodalmak miatt azzal a felhívással szembesült, hogy be kellene tiltani a gáz közvetlen fogyasztói értékesítését.

A nevetőgáz széles körben és könnyen elérhetővé vált a szabadidős használatra, mivel legálisan lehet megvásárolni és eladni tejszínhab készítése céljából.

A dinitrogén-oxidot rendszeresen használják altatószerként, amelyet a betegek kórházakban és fogorvosi rendelőkben belélegeznek.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk