egy kisfiú sakkozik
Fotó: Shutterstock

Új teszt a magas IQ kiszűrésére – Te tudod követni a vonalakat?

Ez a teszt gyorsan azonosítja, ha valakinek magasabb az IQ-ja.


A magas IQ-val rendelkező emberek erősebb észlelési képességekkel rendelkeznek, derül ki a Current Biology szaklapban megjelent kutatásból. Ők könnyebben meg tudják állapítani, hogy egy tárgy merre mozog, és emellett jobban ki tudják zárni a háttérinformációkat, hogy megítélhessék a dolgot.

Ez is érdekelhet: Jellemzőek rád? Tulajdonságok, amik magas IQ-ra utalnak

Ennek oka, hogy az intelligensebb emberek agya gyorsabban működik. Azaz a magas IQ többről szól, mint a rejtvények jó megoldása vagy a „helyes" döntés meghozatala.

Az új vizsgálat során az embereknek a képernyőn mozgó vonalakat kellett megítélniük. Az eredmények azt mutatták, hogy minél intelligensebbek voltak az alanyok, annál gyorsabban vették fel a sodródó vonalak irányát.

Ha tovább olvasnál: Kiderült, miért lehet egyesek IQ-ja magasabb az átlagnál

Dr. Duje Tadin, a tanulmány társszerzője elmondta:

Mivel az intelligencia egy ilyen széleskörű konstrukció, nem igazán lehet visszavezetni az agy egy-egy részéhez. De mivel ez a feladat egyszerű, és szorosan kapcsolódik az IQ-hoz, támpontokat adhat nekünk arról, hogy mi teszi az agyat hatékonyabbá, és következésképpen intelligensebbé.

Az embereknek néha kis, néha nagyobb képeket mutattak. Ezzel azt tesztelték, hogy a magas IQ-val rendelkező emberek jobban elnyomják-e a háttérinformációkat.

Michael Melnick, a tanulmány társszerzője hozzátette:

A korábbi kutatások alapján arra számítottunk, hogy minden résztvevő rosszabb lesz a nagyméretű képek mozgásának észlelésében, de a magas IQ-val rendelkező egyének sokkal rosszabbak voltak.

A tanulmány segíthet a kutatóknak azonosítani az intelligencia neurális korrelátumait. Korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy az agy mely részei vesznek részt a háttérmozgás vizuális elnyomásában.

Ez az új kapcsolat az intelligenciával jó célpontot nyújt annak vizsgálatára, hogy miben különbözik az idegi feldolgozás, miben különbözik a neurokémia, miben különböznek a neurotranszmitterek a különböző IQ-val rendelkező embereknél.

A figyelmetekbe ajánljuk