Jellemzőek rád? Tulajdonságok, amik magas IQ-ra utalnak

Jellemzőek rád? Tulajdonságok, amik magas IQ-ra utalnak

A kutatások szerint a magasabb intelligenciájú emberek nagyobb valószínűséggel lesznek eredetiek, szokatlanok és lázadók.


A nonkonformisták talán azért intelligensebbek, mert kevésbé félnek megszegni a társadalmi konvenciókat. A nonkonformizmusnak azonban megvannak a maga veszélyei:

A nonkonformista viselkedés veszélyeztetheti a társadalmi csoporthoz való tartozást, vagy magában hordozza a másoktól való pszichológiai távolság növelésének lehetőségét. A csoporttól eltérő emberek nagyobb valószínűséggel kapnak büntetést, nevetségessé válnak, vagy akár el is utasítják őket a csoport többi tagja. Ez a viselkedés azonban kevésbé fenyegető a magas intelligenciájú emberek számára.

A következtetések egy kis tanulmányból származnak, amely 46 embert kérdezett meg az egyediség iránti igényükről, és tesztelte az intelligenciájukat.

Megkérdezték tőlük, hogy egyetértenek-e az alábbi állításokkal:

  • Nem kell mindig a társadalom szabályai és normái szerint élnem.
  • Hajlamos vagyok nyilvánosan kifejezni a véleményemet, függetlenül attól, hogy mások mit mondanak.
  • Amikor egy általam birtokolt ruhadarab stílusa túlságosan általánossá válik, általában abbahagyom a viselését.

Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb IQ-val rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel támogatták azokat az állításokat, amelyek az egyediség preferálására utalnak. Az intelligensebb emberek találékonyabbak lehetnek, ami megmagyarázza függetlenségüket, tehát minél intelligensebb valaki, annál kevésbé függ a különféle társadalmi csoportoktól.

Ez azt jelenti, hogy a magas intelligenciájú emberek megengedhetnek maguknak több lázongó viselkedést, mivel képesek elszigetelten is biztosítani az erőforrásokat.

Tehát az általános intelligencia növekedésével csökken az igény a csoportnormáknak való megfelelésre.

(PsyBlog)

A figyelmetekbe ajánljuk