macska a laptop előtt

A macskád folyamatosan felkelt éjszaka? Segíthetsz magadon!

Gyakori probléma, hogy a cica hajnali ébresztőként funkcionál. De miért? És mit lehet tenni ellene?


Bár a macskák éjszakai életre fejlődtek ki, a háziasítás során alkalmazkodtak az emberi életmódhoz. A házi macskák általában kora reggel és alkonyatkor a legaktívabbak – és nem az éjszaka közepén Aktivitási ciklusukat is úgy változtatják, hogy alkalmazkodjanak az emberhez.

Mindez azt jelenti, hogy ha éjszaka alszunk, a macskánknak is pihennie kellene. De akkor miért akarnak egyes cicák játszani a hajnalban?

Éhesek

Ez az egyik leggyakoribb ok. Sajnos általában a legelső dolog, amit egy álmos gazdi tesz, hogy megeteti a macskáját. Ezzel viszont jutalmazza a cica viselkedést, ami miatt az állat nagyobb valószínűséggel ismétli meg a reggeli ébresztést. .

Hogy kezeljük a problémát, győződjünk meg róla, hogy a cicánk eleget eszik a nap folyamán. Emelet érdemes közvetlenül lefekvés előtt megetetni.

Ha általában reggel etetjük a macskánkat, akkor meg kell győződni arról is, hogy az állat nem asszociálja az ébredési időt a reggeli idejével. Hagyjunk egy kis időt a cica reggeli etetése és az ágyból való felkelés között – legalább fél óra legyen a cél.

Nincs rutinjuk

A macskák szeretik a kiszámíthatóságot. Ha van egy rendszeres rutin, a cicák stressz-szintje is csökken.

A rutin fenntartása érdekében az étkezési, játék- és ápolási időket tartsuk minden nap ugyanabban az időpontban.

Ürítsük az almot rendszeres, kiszámítható időközönként (a piszkos alom is lehet az oka annak, hogy a macskánk felkelt minket). Próbáljuk meg nem mozgatni az alomtálcákat, tálakat vagy kaparófákat, hacsak nem szükséges.

Ha valami megváltozik a környezetünkben, például elmegyünk nyaralni vagy új háziállat érkezik, akkor a macska visszatérhet a kora reggeli ébresztéshez. Ez a macskákra jellemző.

A minden napi rutinok legyenek következetesek, és tartsuk, ameddig tudjuk. Végül a macska is fel fogja venni a ritmust.

Nem vezetik le az energiájukat a nap folyamán

Köztudott, hogy a macskák szeretnek aludni, de ugyanúgy szeretnek játszani és mozogni is.

Fontos, hogy több játék is legyen a lakásban, amelyekkel el tud játszani, különösen akkor, ha nem vagyunk gyakran otthon.
A játékok mellett a kaparófák is szükségesek, ahová a cica felmászhat vagy kinyújtózkodhat.

Ha otthon vagyunk, kössük le a macskát egy interaktív játékkal (például macskapálcával), vagy fogócskázzunk vele a ház körül.

A macskák könnyen elunják magukat, ezért variáljuk a játékokat. Fontos: ne játsszunk a macskával lefekvés előtt! Ideális esetben a legjobb időpont a játékra, ha elmegyünk otthonról, illetve, ha hazaérünk.

Segítség! Mindent megcsináltam, de a macskám még mindig felébresztett!

Előfordulhat, hogy a fenti szabályok betartása ellenére a macskánk még egy reggeli ébresztőként funkcionál. Mindez rövid távon csak rosszabbá válhat, amíg nem alkalmazkodik. A legfontosabb, hogy ne törődjünk a cica viselkedésével éjszaka vagy kora reggel. Ne keljünk fel, és ha tehetjük, ne is reagáljunk rá, amikor felébreszt minket.

Ha már mindent megpróbáltunk, és cicánk még mindig felébreszt minket, akkor érdemes felkeresni egy állatorvost. Az is lehet, hogy egészségügyi oka van a viselkedésnek.

(ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk