cecca, köznyelvben cica

A kiengedett cicák több dolgot megfognak, mint gondolnánk

Egy kutatás keretében kamerákat szereltek az éjszakára kiengedett cicákra. A gazdik nem mindenről tudtak, amit kedvenceik levadásztak.Egy fokvárosi kutatócsoport arra kereste a választ, hogy Dél-Afrika fővárosának szabadban is kószáló cicái milyen és mennyi állatot vadásznak le. Gyakran hangoztatott érv a cicák éjszakára való kiengedése mellett ugyanis, hogy megakadályozzák a környék egereinek és patkányainak túlszaporodását. A kutatók apró kis kamerákat szereltek az állatokra, hogy nyomon tudják követni velük, miket is fognak meg a ragadozók.

Az eredmény alapján nem mindent hoznak haza, amit levadásznak. Ergo a gazdiknak fogalmuk se volt, hogy mennyi mindent megölnek egy éjszaka alatt. A felvételek alapján levadásztak skorpiókat, pókokat, tücsköket, egereket, madarakat, denevéreket, mókusokat, gyíkokat és békákat is. Egy átlag fokvárosi cica évi 90 prédát ejt el, ezt beszorozva a nagyjából 300 ezer helyi macskával azt jelenti, hogy 27,5 állatot ölnek meg macskák évente a városban. A többsége hüllő, nagyjából 14 millió, ezzel szemben évi mindössze 450 ezer madár esik csak áldozatul macskáknak, ami kevesebb, mint két százalék.

Az állatokra nyomkövetőt is szereltek, hogy követni tudják az útjukat. Nagy problémát jelent, hogy a legtöbb állat elhagyja a belvárost, többen pedig bemennek a város nemzeti parkjába is. Erre próbáltak megoldásokat keresni a kutatók, felmerült a csengő az állat nyakába, de ezt hüllők nem hallják vagy nem regisztrálják veszélyként. Éppen ezért a gazdikat kérik, hogy lehetőleg ne engedjék ki a kedvenceiket éjszakára, amennyiben meghatározott távolságnál közelebb élnek a nemzeti parkhoz.

A figyelmetekbe ajánljuk