Da Vinci szobra Firenzében
Fotó: Shutterstock

500 év után derült ki, hogy Leonardo da Vinci egyik elmélete téves

Hiába élt évszázadokkal ezelőtt, Leonardo da Vincit a mai napig zseniként tartjuk számon. Persze néha a zsenik is tévedhetnek, és nincs ez másképp a reneszánsz polihisztorral sem: most épp egy fákkal kapcsolatos elméletét cáfolták meg kutatók – úgy tűnik, véglegesen.


A művészettel és tudománnyal szinte párhuzamosan foglalkozó da Vinci elmélete szerint egy fa törzsének vastagsága megegyezik a tőle elágazó összes ág együttes vastagságával. Ez a gondolat tökéletes vonalvezetőként szolgált a kezdő művészek számára, akik ezt követve készítették – vagy talán még ma is készítik – műalkotásaikat.

Két botanikus új tanulmánya szerint azonban ez az arány mikroszkopikus szinten nem állja már meg a helyét.

Ezt is nézd meg! Leonardo da Vinci első és utolsó ismert alkotása

Feltételezhető, hogy elméletének kidolgozásakor az itáliai polihisztor – aki rengeteg ötletét meg is valósította – csak a fák külsejét vizsgálta. Azoknak belsejével, ahol a víz a xilémának nevezett belső csövekben felszívódik, majd pedig a lombkorona leveleiből elpárolog, nem foglalkozott.

Stuart Soppot és Ruben Valbuenat, a Svéd Agrártudományi Egyetem tudósait, a tanulmány társszerzőit azonban ezeknek a csatornáknak a fához viszonyított mérete jobban foglalkoztatta – derül ki a Science Alert cikkéből. A kutatók arról szerettek volna meggyőződni, hogy a fák növekedési modellje megállja-e a helyét.

Da Vinci \u201ef\u00e1k szab\u00e1lya"

Da Vinci „fák szabálya"

Fotó: Wikipedia Commons

Számos biológiai modell [a fákról] azóta is Leonardo szabályából merít ihletet a növények külső elágazási hálózatainak és érrendszerének rendszeréről, annak ellenére, hogy kevés bizonyíték van arra, hogy azok megalapozottak lennének

– magyarázzák a kutatók a közzétett tanulmányukban.

Nem ez az első eset, hogy da Vinci fákkal kapcsolatos elméletét megkérdőjelezik vagy felülvizsgálják: éppen tavaly mutattak rá tudósok arra, hogy az ágak szélessége és hossza jobban tükrözi a fák elágazási szerkezetét – legyen az karcsú vagy zömök – mint pusztán a vastagság.

Ezt is olvasd el! Megvalósították a Leonardo da Vinci által tervezett helikoptert

Sopp és Valbuena szerint da Vinci elmélete azért helytelen, mert a fák vízszállító csatornái a folyadékmechanika miatt nem követhetik a Leonardo szabályában meghatározott arányt. Magyarul nem szűkülhetnek a fa fentebbi részén sem.

A vizsgálatot végző páros a fák belső hidraulikájának modellezése alapján úgy véli, az ércsatornák – ahogy az ágak a fa csúcsai felé haladnak – kiszélesednek, melynek célja, hogy elegendő erőt tartsanak fenn a víz törzsbe való felhúzásához.

Újraszámításaink azt is megmagyarázhatják, hogy a nagyméretű fák miért érzékenyebbek a szárazságra, és miért lehetnek jobban kitéve az éghajlatváltozásnak

– teszi hozzá Valbuena.

Ezek az erőfeszítések, amelyek közelebb visznek bennünket a fák aszályokkal és más éghajlati szélsőségekkel szembeni sebezhetőségének megértéséhez, további időt, energiát és kutatásokat érdemelnek a tudósok szerint.

A tanulmányt a PNAS című szakfolyóiratban tették közzé.

A figyelmetekbe ajánljuk