Komoly problémák léptek fel a laboratóriumban előállított húsokkal kapcsolatban

Komoly problémák léptek fel a laboratóriumban előállított húsokkal kapcsolatban

Mi lesz a megoldás?


Miközben a befektetők dollármilliárdokat öltek a feltörekvő, laboratóriumban termesztett húsipari vállalatokba az iparág egy hatalmas problémába ütközött, ami nem más mint a terjeszkedés és a mainstream piacra való betörés – írja a The Wall Street Journal.

Évek óta hallunk olyan vállalatokról, amelyek azt ígérik, hogy felforgatják a húsipart olyan termékekkel, amelyeket laboratóriumban tenyésztenek állati sejtek felhasználásával, anélkül, hogy több szézezer metántermelő állatot kellene levágni.

Ez is érdekelhet:Jóváhagyták: fogyasztásra alkalmas a laboratóriumban előállított mesterséges hús

De eddig még senkinek sem sikerült.

Kis léptékben sikeresen el tudjuk készíteni. Ami bizonytalan, hogy mi és más cégek képesek leszünk-e ezt a legnagyobb léptékben, a legalacsonyabb költségek mellett előállítani a következő évtizedekben

– nyilatkozta Josh Tetrick, az Eat Just nevű, laboratóriumban termesztett húst előállító cég vezérigazgatója.

Más szóval, még sok év – és egy hihető üzleti modell – választ el minket attól, hogy a helyi élelmiszerboltban elfogadható áron vásárolhassunk laboratóriumban készült húst.

Az elemzők egy ígéretes alternatív megközelítésben reménykednek, amely nagyobb eséllyel indulhat be. Olyan hibrid termékeket használnának fel, amelyek állati sejteket és növényi eredetű fehérjéket tartalmaz. Az Eat Just már tett néhány konkrét lépést afelé, hogy a termesztett hibrid csirketermékét tömegek számára elérhetővé tegye. Elkezdte árusítani a szeletet Szingapúrban, amely a világon az egyetlen olyan ország, amely ténylegesen engedélyezi a laboratóriumban termesztett hús értékesítését.

Shutterstock

Még a hibrid termékek esetében is nehéznek bizonyul az iparododás, részben a steril környezet fenntartásának bonyolultsága miatt.

Amit mi próbálunk csinálni, az nem könnyű. Ez olyan, mintha a semmiből embert küldenénk a Holdra. Nincs útiterv vagy tervrajz

– mondta a WSJ-nek Uma Valeti, az Upside vezérigazgatója.

Az Upside korábbi alkalmazottai elmondták az újságnak, hogy a vállalatnak nehézséget okozott, hogy érdemi mennyiséget állítsanak elő a termékéből. A jelentések szerint pedig még mindig messze vannak az álomhatártól, hogy a kísérleti üzemben 180 kilót termeljenek, hiszen még a 2021-es célt sem érte el, ami mindössze 22 kilogramm volt.

A hiányosságok ellenére mások szilárdan hisznek abban, hogy a mesterséges hús a válasz a világ éghajlati problémáira. Ahhoz azonban, hogy eljussunk arra a pontra, ahol a laboratóriumban termesztett hús alternatívái jelentős mértékben csökkentsük a hús iránti globális keresletet, a vállalatoknak még számos akadályt kell leküzdeniük.


A figyelmetekbe ajánljuk